Uimakielto | Sankolan rannassa uiminen on kielletty koko juhannuksen ajan

Vedestä on löytynyt terveydelle haitallinen määrä suolistoinfektioita aiheuttavia E. coli -bakteereita.

Sankolan uimarantavedestä Lammin Ormajärvellä on laboratoriotutkimuksissa todettu raja-arvot reilusti ylittävät pitoisuudet suolistoperäisiä Escherichia coli -bakteereita. Terveysviranomaisten arvion mukaan terveyshaitta on mahdollinen, ja uiminen on kiellettävä siihen asti, kunnes veden laatu paranee uimakelpoiseksi. Seuraavat näytteet otetaan vasta juhannuksen jälkeen, joten Sankolan rannassa ei juhannuksen aikana saa lainkaan uida.

Uimakiellosta kertovat tiedotteet on viety rannalle, ja tilannetta seurataan kaupungin verkkosivuilla.

E. coli -pitoisuudet olivat niin korkeat, että uimakielto täytyi asettaa saman tien.

Päivi Lindén, terveystarkastaja

Viime viikolla sen enempää Sankolan kuin Untulankaan rannoista otetuissa näytteissä bakteeriesiintymiä ei ollut, ja 22. päivä otetuista näytteistä vain Sankolan uimavesi on heikentynyt. Bakteerien määrä on terveystarkastaja Päivi Lindénin mukaan kuitenkin niin korkea, että vaihtoehtoja ei ollut.

– Ei tämä mukava päätös ollut tehdä, eikä enterokokkien määrää vielä edes tiedetä, mutta e. coli -pitoisuudet olivat niin korkeat, että uimakielto täytyi asettaa voimaan saman tien. Kävin itse viemässä tiedotteet Sankolan uimarantaan, Lindén kertoo.

E. coli-bakteeri ilmentää tuoretta ulostesaastutusta ja on peräisin lähes yksinomaan ihmisten tai tasalämpöisten eläinten ulosteesta. Vedessä saattaa olla taudinaiheuttajia, mikäli vedessä todetaan raja-arvot ylittävät pitoisuudet E. coli-bakteereita. Sankolan kohonneiden pitoisuuksien aiheuttajaa ei vielä ole ehditty selvittää, mutta Lindénin mukaan Untulan alhaiset pitoisuudet osoittavat, että mahdollinen päästö ei voi olla peräisin Lammin jäteveden puhdistamolta.  Viranomaispalvelut ottaa juhannuksen jälkeen lisänäytteitä ja selvittää syytä veden mikrobiologisen laadun heikkenemiselle.

Uusia mittaustuloksia odotetaan ensi viikon keskiviikkoon mennessä. Siihen asti Sankolan rannassa ei saa uida.

– Untulan rannassa pitoisuudet ovat pieniä, joten Untulassa voi uida, Lindén lupaa.

23.6. klo 18.24: Lisätty Lindénin antama vastaus Untulan rannan uimakelpoisuudesta. Uimakielto koskee vain Sankolaa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut