Ukrainan ihmisten hätä puhuttelee voimakkaasti suomalaisia. Apua halutaan antaa, ja moni on lähtenyt omatoimisesti liikkeelle saadakseen tunteen siitä, että pystyy konkreettisesti tekemään jotakin hädässä olevien hyväksi. Sotatilanteessa toimiminen ja sen alta pakenevien auttaminen on kuitenkin niin monisyinen, pitkäaikainen ja vaativa prosessi, että viranomaiset ja järjestötoimijat pyrkivät nyt vauhdilla tuottamaan uusia keinoja auttamishalun kanavoimiseen, jotta auttaminen olisi sekä inhimillistä että tehokasta – ja ottaisi myös autettavan oikeusturvan huomioon.
Viranomaiset keräävät nyt aktiivisesti ajantasaista tietoa sekä auttajille että autettaville.
– Yksityishenkilöiden auttamishalu tilanteessa on ilahduttavaa ja toivon, että jokainen löytäisi oman tapansa auttaa, sanoo Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtava sosiaalityöntekijä Mira Miettinen.
– Suositeltavin tapa on antaa rahalahjoitus tai vapaaehtoistyöpanosta vakiintuneiden, katastrofitilanteessa toimimiseen perehtyneiden, tunnettujen auttamisjärjestöjen kautta. Maahanmuuttovirasto on hiljattain antanut Suomen Punaiselle Ristille tehtäväksi kerätä koordinoidusti tietoa yksittäisten ihmisten, yhteisöjen, järjestöjen ja yritysten auttamismahdollisuuksista.
Maahanmuuttovirasto toivoo, että yksityiset toimijat ilmoittaisivat etukäteen, mikäli ovat tuomassa ukrainalaisia Suomeen omilla kuljetuksillaan. Ilmoituksen tekemiseen ohjeita löytyy maahanmuuttoviraston sivuilta.
Keski-Häme on saanut useampia lukijapalautteita Lammille saapuneista ukrainalaisista ja heidän auttamisestaan. Palautteiden ja sosiaalisen median keskustelun perusteella Lammille olisi tällä hetkellä tullut kolmisenkymmentä aikuista ja lasta Ukrainasta. Yritämme saada tämän viikon lehteen auttamista koordinoivan lammilaisen yrittäjän Anniina Rikalan haastattelun.
Keski-Hämeeseen tulleissa viesteissä pyydetään muistuttamaan ihmisiä muun muassa siitä, että tässä tilanteessa tarvitaan hyvää ja kunnollista tavaraa, jota tavallinen koti ja perhe tarvitsee. Lahjoituksia on tullut jo paljon, lisätietoja tämän hetkisestä tarpeesta kannattaa kysellä yrittäjältä itseltään.
Jos pitäjissä ihmisillä on nyt halua osallistua avustustyöhön, hyvä vaihtoehto voisi olla osallistuminen SPR:n koulutukseen, joka järjestetään huomenna kantakaupungissa, mutta myös etänä verkossa.
– Järjestämme SPR Hämeenlinnan osaston toimitilassa Palokunnankadulla tiistaina 15.3. kello 18–20 toimintaan haluaville vapaaehtoisille sekä omille toimijoillemme koulutusillan humanitaarisen oikeuden asioista Ukrainan tilanteeseen peilaten sekä tuon koulutuksen jälkeen kerromme Punaisen Ristin toiminnasta tässä tilanteessa, ja mitä auttamisen mahdollisuuksia Punaisella Ristillä on, kertoo SPR Hämeen piirin va. ensihuollon asiantuntija Mari Rantio.
Tilaisuus SPR Hämeenlinna / Punaisen Ristin toiminta Ukrainan tilanteessa sekä auttamisen mahdollisuudet Hämeenlinnan seudulla on hybridi, eli etäosallistuminen on mahdollista. Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostiin linkki huomisen kuluessa.
– Tänne toivomme nimenomaan niitä ihmisiä, jotka haluavat lähteä mukaan Punaisen Ristin auttamistoimintaan, Rantio kertoo.
Yksi tapa lähteä mukaan avustustyöhön on tehdä profiili Oma Punainen Risti -alustalle. Sieltä löytyy tietoa koulutuksista ja pääsee liittymään esimerkiksi SPR Hauhon osaston vapaaehtoistoimintaan, kertoo Rantio.
– Lammilla toimiva Punaisen Ristin paikallisosasto on vielä aika hiljainen toimija, mutta tässä voisi toki olla mahdollisuus heille saada toiminta uudelleen vauhtiin.
Hämeenlinnan kaupunki ei Mira Miettisen mukaan itse pysty järjestämään lahjoitustavarankeräyksiä. Yhteistyötä tehdäänkin juuri SPR:n kanssa.
– Viranomaistoiminnassa teemme pitkään jatkunutta sopimussuhteista yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin kanssa erilaisissa onnettomuus- ja häiriötilanteissa. Kiireellisissä ja välttämättömissä tilanteissa järjestämämme aineellinen apu toteutetaan lähtökohtaisesti viranomaistoimintana, jota täydennetään tarvittaessa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston kautta annettavana apuna.
Kaupungin sosiaalitoimen osalta Miettinen toteaa, että kaupunki ei ohjaa ukrainalaisia yksityismajoitukseen heille tuntemattomien ihmisten koteihin tai maksa yksityismajoituksesta majoittajalle aiheutuvista kustannuksista korvauksia.
– Yksityismajoitus on majoittajan ja autettavan keskinäinen asia ja perustuu vapaaehtoisuuteen, Miettinen sanoo.
Hämeenlinnan kaupunki järjestää kuitenkin tarvittaessa hätämajoitusta niille kunnan alueella oleskeleville, joilla ei ole muuta majoitusta.
Suomeen tulleilla ukrainalaisilla ei ole mitään velvoitetta hakeutua vastaanottopalvelujen piiriin, vaan he voivat oleskella Suomessa kolme kuukautta niin sanotusti turisteina. Hämeenlinnan kaupunki kannustaa Miettisen mukaan kuitenkin Hämeenlinnaan saapuvia hakemaan tilapäistä suojelua.
Turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeneilla ukrainalaisilla on oikeus vastaanottopalveluihin, eli he voivat saada vastaanottokeskuksesta sosiaali- ja terveyspalveluja, tarvittaessa toimeentuloon vastaanottorahaa, ja vastaanottokeskus vastaa majoituksen järjestämisestä. Turvapaikanhakija/tilapäistä suojelua hakenut/saava henkilö voi halutessaan majoittua myös muualla kuin vastaanottokeskuksessa niin sanotussa yksityismajoituksessa, ja silti edellä mainitut palvelut järjestetään vastaanottokeskuksesta.
Hämeenlinnan kaupungilla on Mira Miettisen mukaan varauduttu Ukrainasta saapuvien auttamiseen monin tavoin, ja yhtenä käytännön esimerkkinä on erillinen hätämajoitusasioita koordinoiva sosiaaliohjaaja, joka vastaa virka-aikana numerossa 050 525 7513. Muiden sosiaalipalveluiden kuin hätämajoituksen osalta neuvontaa ja ohjausta antaa virka-aikana Hämeenlinnan sosiaalipalveluiden neuvonta, puhelin 03 621 3303 (avoinna ma, ti, to, pe klo 9-12 ja ke klo 13-15).
Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksessä vastataan virka-ajan ulkopuolella kaikkien Kanta-Hämeen alueella oleskelevien kiireellisten ja välttämättömien sosiaalipalveluiden sekä kaikkina vuorokauden aikoina äkillisten, traumaattisten tilanteiden kriisityön tarpeen arvioimisesta ja niiden järjestämisestä tarvittaessa. Asiakasnumero 03-6217100 vastaa 24/7, ja epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa ja kysyä.
Lisää tietoa Suomeen tulleelle: