Ukrainan tilanne on entisestään vahvistanut ihmisten auttamishalua, ja myös paikallisella tasolla on tapahtunut arjen elämän kriisitilanteita, joissa lähimmäisen mieleen nousee kysymys: mitä minä voin tehdä?
Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivistyksen johtava sosiaalityöntekijä Mira Miettinen kertoo, että parasta apua on osallistua auttamiseen keskittyvien, isojen järjestöjen toimintaan ja antaa omakin apu niiden kautta.
– Ne ovat organisoituneet auttamaan nimenomaan kriisitilanteissa. Siellä on sekä tietotaito että valmiiksi kerättyä, aidosti tarpeellista tavaraa ihmisten auttamiseksi hädän hetkellä. Siellä myös osataan parhaiten kertoa, mihin ja millaista apua juuri sillä hetkellä tarvitaan, Miettinen kertoo. Hän itse kannustaa ihmisiä antamaan avustusorganisaatioille sekä rahaa että aikaa, jos sitä on.
– Vapaaehtoistyötä tarvitaan koko ajan, ja se on äärettömän arvokasta. Se on kuitenkin järkevää tuottaa organisoidusti niin, että oikea apu ja tarve kohtaavat oikeaan aikaan, oikeassa paikassa.
Suomessa onnettomuus- ja häiriötilanteissa annettava tuki on Miettisen mukaan niin korkealla tasolla, että kukaan ei täällä joudu niin sanotusti kuusen alle, vaikka tulisi esimerkiksi tulipalo, joka tuhoaa kaiken.
– Me emme tietenkään voi kommentoida mitään yksittäisiä ihmisiä, yksityisyyden suoja on tässä ammatissa ehdoton, mutta yleisellä tasolla voin vakuuttaa, että esimerkiksi tulipalon sattuessa, silloin kun palokunta on hoitanut oman osansa, sosiaali- ja kriisipäivystys huolehtii siitä, että tulipalosta paenneet saavat suojaa, vaatteita, ruokaa, juomaa ja turvaa heti saman tien. Jokainen tilanne etenee sen jälkeen yksilöllisesti ja yksityisesti, mutta ilman apua ei kukaan jää, Miettinen vakuuttaa.
Kenenkään ei pidä omin päin lähteä organisoimattomille pelastusretkille.
Mira Miettinen
Yksityisten, hyvästä sydämestä, mutta ilman ammattitaitoa organisoitujen, keräysten tuloksista on viranomaisille joskus jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Auttamishaluiset ihmiset saavat helposti kerättyä omista varastoistaan vaatteita ja muita tarvikkeita niin valtavia määriä, että avustustyöntekijöiden ajankäyttö keskittyy tavaroiden lajitteluun varsinaisen työn asemesta.
– Kannattaa aina kysyä tunnetuilta ja luotetuilta avustusjärjestöiltä ensin, että millaista apua juuri nyt tarvitaan. Tämä on hyvä neuvo sekä kotimaan että ulkomaan kriisitilanteisiin, kenenkään ei pidä omin päin lähteä organisoimattomille pelastusretkille. Koko Euroopan virallisen organisaatiot ovat juuri nyt toimintavalmiudessa, ja kaikki ne arvostavat myös apua. Parasta auttamista juuri nyt on antaa rahaa – ja vaikka sitten tarjoutua vapaaehtoiseksi. Uskon, että tekemistä kyllä kaikille riittää, Miettinen sanoo.
Esimerkiksi SPR:n sivuille on kerätty tietopaketti siitä, miten suomalainen voi juuri nyt auttaa Ukrainassa. Omatoimisille ihmisille annetaan sivuilla myös ohjeet siihen, miten voi perustaa oman nettikeräyksen.
MAAHANMUUTTOVIRASTO julkaisi eilen lomakkeen, jolla tulee ilmoittaa etukäteen Ukrainasta mahdollisesti tulevien ihmisten lukumäärä. Hämeenlinnan kaupunki julkaisi linkin lomaakkeeseen ja ohjeita sen käyttämiseen kaupungin verkkosivuilla. Tietojen välittäminen ennakkoon on tärkeää, jotta viranomaiset voivat arvioida ihmisten mahdollista majoitustarvetta ja tuen tarvetta ennakoiden.