Päivän Sana Mitä on armo?

Tähän kysymykseen etsitään vastausta ensi sunnuntain jumalanpalveluksissa.

Armo – "ansaitsematon rakkaus meidän osaksemme", niin kuin Luther opettaa, on yksi meidän kristillisen uskomme perustotuuksista. Sana armo sisältää totuuden Jumalan rakkaudesta, jota ei ansaita; Hänen hyvyydestään, joka on sama kaikille. Se sisältää anteeksisaamisen ja uudelleenalkamisen mahdollisuuden, tulevaisuuden ja toivon.

Armon eläminen todeksi omalla kohdalla, sen sisäistäminen ja ymmärtäminen, ei kuitenkaan aina ole helppoa. Meidän aikanamme se on ehkä vielä vaikeampaa kuin aikaisemmin siksi, että elämme maailmassa ja yhteiskunnassa, joka arvostaa menestystä, voimaa ja valtaa, peräänkuuluttaa tulosvastuuta. Meihin on kasvanut lainalainen käsitys ansioista. Mittaamme monin tavoin itseämme ja toisiamme ja usein samalla omimme itsellemme Jumalan oikeuden armahtaa tai olla armahtamatta. Monelle armo voi olla inhimillisesti katsottuna jopa häpeällinen asia.

Raamattu kuitenkin vakuuttaa, että Jumalan valtakunnassa ei ole suosituimmuusasemia, ei kansoilla, roduilla, ei naisilla eikä miehillä, ei työssä olevilla eikä työttömillä. Ei ole myöskään mitään itsestään selvää määritelmää, jolla voisi vaatia itselleen ainoan, oikean aseman. Jumalan valtakunnassa on aina tilaa etsijöille, epäilijöille, epäonnistuneille ja jäljessä tulijoille. Jumala ei kerta kaikkiaan valikoi ihmisiä, ei mittaa tai arvostele. Hänelle itseään ensimmäisinä pitävät voivat olla viimeisiä ja viimeiset ensimmäisiä. Jumalan hyväksynnän takeena on yksin ja ainoastaan Jeesuksen, meidän Vapahtajamme sovitustyö Golgatan keskimmäisellä ristillä ja hänen ylösnousemuksensa voitto.

Jeesuksen tähden me saamme elää Jumalan edessä armon varassa, armon lapsina.

Kirjoittaja on Lammin ev.lut. seurakunnan kirkkoherra.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut