Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona | Tilannekatsaus 25.1.2022 Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä – karanteeni muuttuu omaehtoiseksi myös Kanta-Hämeessä

Koronatartuntojen määrän räjähdysmäisesti lisäännyttyä omikron-variantin vuoksi on viranomaisten ollut pakko kohdentaa tartunnanjäljitystä vain kriittisiin kohteisiin.Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain tilanteissa, joissa hallintopäätöksellä aidosti kyetään estämään jatkotartuntoja.

Tartunnan saaneiden tulee eristäytyä omaehtoisesti ja ilmoittaa altistumisesta henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen mukaan koronavirusoireisen henkilön tulee välttää oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.

Niille jotka epäilevät saaneensa koronavirustartunnan tai ovat jo saaneet positiivisen testituloksen on toimintaohjeita verkkosivulla Ajankohtaista koronaviruksesta.

Kanta-Hämeen koronanyrkki on päättänyt, että maakunnassa luovutaan tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä ensisijaisena todisteena koronatartunnasta. Työnantajia pyydetään hyväksymään poissaolot työntekijän omalla ilmoituksella, kuten normaalien hengitystieinfektioiden kohdalla.

Uusi linjaus ei muuta jo aiemmin asetettuja eristyspäätöksiä. Suuren eristyspäätösmäärän uudelleenkäsittely ei ole nykyisessä tilanteessa mahdollista. Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain tilanteissa, joissa hallintopäätöksellä aidosti kyetään estämään jatkotartuntoja.

Tilannekatsaus 25.1.2022

Aluehallintovirasto kielsi 20.1.2022 Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntien alueilla kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 (kymmenen) henkilöä, sekä kaikki ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä. Määräys astui voimaan eilen ja on voimassa 23.2.2022 asti.

Päijät-Hämeessä vastaava päätös on voimassa huomiseen 26.1. asti, ja lisäksi on voimassa 19.2.2022 asti päätös, joka velvoittaa yleisölle avoimien ja rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käytön Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntien alueilla siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Molemmille maakunnille odotetaan uusia päätöksiä tämän viikon aikana. Tällä hetkellä voimassa oleva määräys on sulkenut julkisia tiloja. Kanta-Hämeessä siihen on esitetty lievennystä matalan riskin tiloihin, jolloin esimerkiksi uimahallit voitaisiin avata, mutta päätöstä ei vielä ole tullut.