Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Hämeen vaalikone on auki. Löydä oma ehdokkaasi.

Paimenviikot tulevat taas – Evon kaksi kohdetta edelleen mukana

Metsähallituksen Paimenviikkojen kesän 2022 ilmoittautuminen avautuu tänään tiistaina puolilta päivin ja on käynnissä viikon. Suositut paimenviikot on suunniteltu tarjoamaan mahdollisuuksia auttaa luonnon monimuotoisuutta tunnelmallisissa perinneympäristöissä, jotka ovat uhanalaisia luontotyyppejä. Paimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana. Kaikille ilmoittautuneille ilmoitetaan arvonnan tulokset viimeistään maaliskuun alkupuolella.

Paimenviikot ovat maksullisia, ja niitä arvotaan yhteensä 172 kappaletta toukokuusta syyskuuhun. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Paimenhalukkailla on valittavanaan yhteensä 15 kohdetta eri puolilta Suomea. Kaksi eteläisintä ovat Evon retkeilyalueella sijaitsevat Mustajärven torppa ja Onnin maja. Kaikki kohteet esitellään Metsähallituksen ylläpitämällä luontoon.fi-sivustolla.

Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Paimenten vastuilta jää yleensä hyvin aikaa tehdä retkiä lähiseudulle.

Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan myös esimerkiksi perheen tai ystävän paimenseurakseen.

Paimenviikot ovat hyvä mahdollisuus osallistua luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. Punkaharjua lukuun ottamatta kaikki eläinten laitumet ovat perinneympäristöjä, jotka ovat uhanalaisia elinympäristöjä Suomessa. Silti ne ovat esimerkiksi kasvistoltaan Suomen tärkeimpiä elinympäristöjä.

Paimenviikkojen kohteilla eläimet popsivat yleisimpiä ja kilpailussa pärjääviä kasveja. Samalla ne luovat harvinaisemmille niittykasveille mahdollisuuksia kasvuun. Jos eläinten turpamoottorit eivät pääsisi toimimaan, niityt kasvaisivat umpeen, jolloin moni kaunis sekä harvinainen laji jäisi kilpailussa jalkoihin. Lajeja, jotka hyötyvät laidunnuksesta, ovat esimerkiksi kissankello, hopeasinisiipi ja okraseppä.

Paimenhaku