Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Hämeen koululaisnumero on julkaistu - lue täältä digilehti veloituksetta!

Pääkirjoitus Murha se on

Suomessa on kautta aikojen kiusattu ihmisiä luulemaan, että he ovat muita huonompia ja tyhmempiä, jos he asuvat maalla. Pilkkakirveitä on heitelty niin maajusseille, peräkammarin pojille kuin jyväjemmareillekin. Valtiovallan korkeimmilla käytävillä on ilkuttu siltarumpupolitiikasta ja ihan liian myöhään puusta laskeutuneista junteista, jotka vallan sotkevat kalustetut huoneet.

Valitettavasti tästä on ollut seurauksena se, että kovin moni luulee yhä vielä, että maaseudun ihmisen pitäisi ihan erikseen todistaa, että hän on lähtökohtiaan ”parempi”. Todellisuudessa se, joka kääntää selkänsä omilleen, on itse aika monella tapaa sekä säälittävä että vaarallinen. Hänet on liian helppo manipuloida politiikan pelinappulaksi, eikä häneen voi vaikeassa paikassa lainkaan luottaa.

1. Hän häpeää omia juuriaan – ja pönkittää samalla omaa egoaan kuvittelemalla olevansa muita parempi. Niin hankala yhdistelmä huonoa itsetuntoa ja omahyväisyyttä, että minkäänlainen valta-asema ei todellakaan ole hänelle oikea paikka hoitaa sisäisiä haavojaan.

2. Hän ei kykene näkemään sitä kokonaisuutta, mitä väittää kehittävänsä. Kokonaisuus on aina tekijöidensä summa. Pitäjien hyvinvointi rakentaa koko seutukunnan hyvinvointia, ja pitäjien pahoinvointi heikentää sitä. Niin yksinkertaista se on.

3. Häneen ei voi luottaa. Kukaan ei voi olla niin tyhmä, ettei tajuaisi, että ”kokonaisuuden kehittäjä” heikentää omien äänestäjiensä elämisen laatua, kun ei taistele hajaseutujen palveluiden puolesta. Jos hän ei sitä tajua, hän on liian tyhmä hoitamaan yhteisiä asioita. Jos hän sen tajuaa, ja sanoo silti näin, hän osoittaa halveksivansa niitä, joiden edustajaksi pyrkii.

4. Hän on omahyväinen ja ahne, koska haluaa itse päättäjäksi niin kovasti, että on omaa asemaansa edistääkseen valmis kaikkiin yllä mainittuihin. Hän on itse ainoa, jonka etuja hän on valmis ajamaan hinnalla millä hyvänsä. Heitä on politiikan kentällä harmillisen paljon.

Se ei ole kehitystä, että pieniltä paikkakunnilta viedään elämisen edellytykset palveluita supistamalla. Se on murha.

Alueellinen edustavuus on yksi tärkeimpiä arvoja Suomen politiikassa. Sen vuoksi perustuslakiin asti on hakattu vaalipiirien määrä. On selvää, että pohjoisen ihmisten pitää päästä eduskuntaan asti huolehtimaan omista asioistaan, ja aivan yhtä selvää on se, että liitoskuntien edustajien pitää päästä vaikuttamaan omiin palveluihinsa.

Aluevaaleissa jokaisen ehdokkaan – ja jokaisen äänestäjän – soisi ymmärtävän, että oman kodin puolustaminen on perusedellytys hyvälle poliitikolle. Ei siksi, että mikään ei muuttuisi, vaan siksi että muutos aidosti ottaisi kaikki huomioon. Tarvitsemme nyt rohkeita ja luotettavia edustajia pitämään pitäjien puolta. Se ei ole kehitystä, että pieniltä paikkakunnilta viedään elämisen edellytykset palveluita supistamalla. Se on murha.

Käytä hyväksesi vaalikoneitamme ja kyselymme tuloksia. Lue tarkasti ehdokkaasi jokainen vastaus ja rivien välitkin. Nyt valitaan niitä ihmisiä, jotka päättävät pitäjien tulevaisuuden. Hyviäkin ehdokkaita on tarjolla.