Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona | Tilannekatsaus Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä 14.1.2022 – vanhojen tansseja ja penkkareita suositellaan siirrettäviksi

Koronatartuntoja tulee nyt niin paljon, että terveydenhoidon kapasiteetti alkaa olla tiukoilla. Nyt on yhteiskunnalle tärkeämpää suojella sairaaloiden toimintakykyä kuin käyttää resursseja tartunnanjäljitykseen. Testaus ja jäljitys keskittyvät tällä hetkellä lähinnä riskiryhmiin, hoiva- ja sote-palveluihin ja niissä työskenteleviin. Testeihin kehotetaan tulemaan lievillä oireilla vain silloin, jos lääkärin todistus on välttämätön.

Koronaa on siis liikkeellä huomattavan paljon julkaistuja lukuja enemmän, eivätkä päivittäiset tilastotiedot enää ole luotettavia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pandemia olisi ohi tai tauti muuttunut vaarattomaksi. Se tarkoittaa sitä, että jokaisen tulee itse ottaa vastuu omasta toiminnastaan – ja ottaa myös toiset huomioon.

– Tällä hetkellä epidemian hallinnan kannalta tartunnanjäljityksellä ei enää pystytä vaikuttamaan tartuntojen leviämiseen ja aiempaa suurempi merkitys on väestön vastuullisella toiminnalla altistuksen tullessa tietoon ja lievilläkin hengitystieoireilla, sanoo myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen maakunnan tuoreessa tiedotteessa.

Kanta-Häme on laatinut uudet toimintaohjeet sekä yksityishenkilöille että kouluille. Täältä löydät Päijät-Hämeen voimassa olevat alueelliset suositukset.

Sairaalahoidon tarve kasvaa, ja sekä Kanta-Hämeessä että Päijät-Hämeessä korkein piikki on vasta edessä. Sen vuoksi aiempia rajoituksia tarvitaan edelleen terveydenhuollon toimintakyvyn turvaamiseksi. Kolmannen koronarokotuksen hakeminen on tämän vuoksi myös hyvin tärkeätä, sillä se estää vakavia sairastumisia.

Molemmissa maakunnissa on voimassa etätyösuositus sekä yleisötilaisuuksien rajoitus (max. 10 hlöä sisätiloissa ja 50 hlöä ulkotiloissa). Lisäksi valtioneuvosto on muuttanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronan vuoksi. Jatkossa kaikki ravintolat tulee sulkea kello 18.00. Koronapassia ei voi tällä hetkellä käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille. Aluehallintovirasto on ensi viikolla jatkamassa molempien alueiden rajoituksia.

Aiempaa suurempi merkitys on väestön vastuullisella toiminnalla altistuksen tullessa tietoon ja lievilläkin hengitystieoireilla.

Sally Leskinen

– Tämä tarkoittaa valitettavasti myös sitä, että penkkareita ja vanhojen tansseja ei suositella tänäkään vuonna järjestettäväksi perinteiseen aikaan helmikuussa. Uskomme kuitenkin, että ne on mahdollisuus järjestää myöhemmin keväällä, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin pandemiaryhmän puheenjohtajanakin toimiva johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

– Tosin olemme huomanneet, että viruksen suhteen ei mitään varmoja lupauksia voi antaa.

Tilannekatsaus 14.1.2022