Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona | Tilannekatsaus Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä 11.1.2022 – AVI jatkaa sulkupäätöksiä, mutta lasten ja nuorten harrastukset voivat jatkua

Etelä-Suomen aluehallintoviraston määrää 11.01.2022 tehdyllä päätöksellä edelleen tietyt liikuntaan ja vapaa-ajan toimintaan käytetyt tilat pidettäväksi suljettuna Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla taas seuraavat kaksi viikkoa, 26.1.2022 asti. Sulkupäätös voidaan lain mukaan tehdä vain kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Päätös koskee tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoiminnan osalta näissä tiloissa:

•sisätilat, joita käytetään joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan

•kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat

•yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat

•tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

•huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat

•sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat

•kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

– Sairaanhoitopiirien lausuntojen perusteella on yksiselitteistä, että tilojen sulkumääräystä ei voida toistaiseksi lieventää tai jättää tietynlaisia tiloja päätöksen ulkopuolelle. Myös sosiaali- ja terveysministeriön uusimmassa ohjauskirjeessä suositellaan kohdentamaan sulkupäätös kaikkiin pykälässä mainittuihin tiloihin, kertoo ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta AVIn tiedotteessa.

Lapset ja nuoret voivat silti toistaiseksi jatkaa ohjattua harrastustoimintaa. Suljetuksi määrättyjä tiloja voi käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Ikärajaa on nostettu niin, että uuden päätöksen mukaan kaikki viime vuonna 18 vuotta täyttäneet voivat osallistua toimintaan muuten suljetuiksi määrätyissä tiloissa. Toiminnassa tulee huomioida osallistujien terveysturvallisuus.

Uudet päätökset on tehty viimeviikkoisten tilannekuvien mukaisesti. Aluehallintovirastot ovat saaneet 11.1.2022 sosiaali- ja terveysministeriöltä uuden ohjauskirjeen epidemian leviämisen torjuntatoimista. Ohjauksen täsmennystä lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoittamisesta ei ole vielä käsitelty alueellisissa koronakoordinaatioryhmissä.

– Päätöksissä on jo muilta osin huomioitu sosiaali- ja terveysministeriön uusi ohjaus, mutta suosituksia lasten ja nuorten harrastuksiin kohdistuvista rajoituksista käsitellään alueellisissa koronaryhmissä kuluvalla ja ensi viikolla, sanoo Oona Mölsä.

Alueellisissa ryhmissä arvioidaan hänen mukaansa se, onko voimassa olevia rajoituksia syytä muuttaa tai tiukentaa epidemiatilanteen ja uuden ohjauksen valossa.

– Määräämme uusia rajoituksia vain, jos ne arvioidaan välttämättömiksi ja oikeasuhtaisiksi keinoiksi alueen sen hetkisen epidemiatilanteen valossa.

Suljettuja tiloja voi käyttää myös lakisääteisiin palveluihin, esimerkiksi lääkinnälliseen kuntoutukseen, koulujen liikuntaopetukseen ja koronarokotusten järjestämiseen. Myös aluevaalien ennakkoäänestys on sallittua muuten suljetuissa tiloissa. Lisäksi tilojen sulkupäätökset eivät ulotu ammattiurheiluun eivätkä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Tilannekatsaus 11.1.2022