Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona | Tilannekatsaus ja kaikki voimassa olevat rajoitukset Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä 7.1.2022

Koulujen avautuminen maanantaina on vielä epävarmaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön aamupäivän tiedotustilaisuus pitkäaikaisen koronavirustaudin luultua suuremmasta osuudesta koronan sairastaneiden joukossa on lisännyt huolta nopeasti leviävän omikronvariantin vaatimista yhteiskunnallisista päätöksistä. Koronaan sairastuneiden määrä on nyt koko Suomessa kaksinkertaistunut joka viikko. Tällä viikolla sairastuneita oli jo noin 40 000, edellisellä viikolla 20 000 ja sitä edeltävällä viikolla 10 000.

Elokuussa asetettu asiantuntijaryhmä kertoi tuoreessa lausunnossaan, että jopa joka toinen koronaan sairastunut, myös vähäoireisen tai oireettoman taudin saanut, voi sairastua pitkäkestoiseen koronavirustautiin. Lasten osalta sairastuvuus pitkäaikaiseen koronavirustautiin on huomattavasti alhaisempi, noin yksi viidestäkymmenestä. Kyseessä näyttäisi silti olevan merkittävä riski siihen, että Suomeen on ilman lisätoimenpiteitä syntymässä uusi kansantauti, jolla olisi merkittäviä ja pitkäaikaisia vaikutuksia siihen sairastuneiden ihmisten työkykyyn.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvoston uutta koronaministeriryhmää vetävä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru suosittavat koulujen käynnistämistä maanantaina etäopetuksella. Krista Kiuru sanoi aamun tiedotustilaisuudessa, että hän ei pidä kouluihin palaamista nyt turvallisena. Kiurun mukaan nyt on viimeinen aika tehdä viimeiset toimenpiteet yhteiskunnan kantokyvyn suojelemiseksi.

Asiasta päättää kuitenkin niin sanottujen koronaministerien ryhmä, joka on parhaillaan koolla Helsingissä. Moni osallistuja on etukäteen kertonut vastustavansa koulujen sulkemista tai muita lisärajoituksia, jotka vaikeuttaisivat yritysten toimintaa ja ihmisten arkea vielä entisestään. Kokouksesta odotetaan pitkää ja vaikeaa.

Perusopetuslain mukaan etäopetukseen siirtymisestä päättää opetuksen järjestäjä. STM voi kuitenkin antaa ohjeen etäopetukseen siirtymisestä tartuntatautilain nojalla.

Tilannekatsaus 7.1.2022

Voimassa olevat määräykset

Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä on molemmissa voimassa kokoontumisrajoitus, jonka mukaan sisätiloissa voi järjestää enintään kymmenen henkilön ja ulkotiloissa enintään 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Päätös on voimassa Kanta-Hämeessä 23.1. ja Päijät-Hämeessä 26.1.2022 asti.

Tiettyjä tiloja on määrätty suljettavaksi tartuntatautilain pykälän 58 g mukaisesti. Sulkupäätös koskee kaikkia lakipykälässä tarkoitettuja tiloja. Päätös on voimassa 12.1.2022 asti molemmissa maakunnissa. Tilannetta arvioidaan tällä viikolla, ja mahdollinen jatkopäätös annettaisiin arviolta ensi viikon alussa.

Päätös tilojen sulkemisesta ei kuitenkaan koske ammattiurheilemista, yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa, vuonna 2004 tai sen jälkeen syntyneiden lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa eikä lakisääteisten palvelujen toteuttamista, kuten lääkinnällistä kuntoutusta.

Lisäksi on voimassa 31.1.2022 asti tilojen terveysturvallista käyttöä koskeva päätös, jonka mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on varmistettava, että lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan vähentää. Määräys perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d, ja se koskee muun muassa kauppoja, museoita, terveyskeskuksia sekä liikunta- ja virkistystiloja.

Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä. Toimet täytyy kirjata suunnitelmaan, joka tulee pitää asiakkaiden nähtävillä.

Määräys koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja (alueilla, joilla näitä tiloja ei ole määrätty kokonaan suljettavaksi). Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Korjaus: Taulukkoon lisätty 7.1.2022 osalta koko maan lukemat.