Poliisi: Älä luovuta korttitietoja tai pankkitunnuksia internetin ostajaehdokkaille – huijausyrityksiä on nyt ollut tavanomaista enemmän

Verkossa esiintyy nyt tavallista enemmän huijausyrityksiä yksityisille ihmisille rakennetuilla myyntialustoilla. Kuvituskuva: Poliisi / Mika Pakarinen

Keski-Häme Toimitus

Poliisi varoittaa internetin myyntialustojen myyjiä huijausyrityksistä. Poliisille on tehty vuoden vaihteen molemmin puolin rikosilmoituksia huijausyrityksistä. Rikosilmoitusten tekijät ovat jättäneet internetin myyntialustoille ilmoituksia ja saaneet sitten yhteydenottoja ostajana esiintyneiltä henkilöiltä. Viesteissä myyjälle on annettu linkki, jossa pyydetään syöttämään maksukortin yhteystiedot. Huijaukseen voi liittyä, että ostajaksi esiintyvä henkilö tarjoaa esimerkiksi kuriiripalveluja, joiden käyttöönottaminen vaatii korttitietojen syöttämisen.

Huijaustapa ei poliisin mukaan sinänsä ole uusi, mutta kyseiseen huijaustapaan liittyviä tekoja on ilmoitettu poliisille vuoden vaihteessa normaalia tiheämpään.

Yksittäisissä tapauksissa vahingot ovat voineet olla jopa 1000 euron luokkaa, mutta yleisimmin kyseessä on ollut muutaman kympin tai satasen huijaus.

Kaupankäynnin yhteydessä kannattaa olla tarkkana, mitä tietoja toiselle osapuolelle luovuttaa. Mikäli yhteydenpidon aikana tulee epävarma olo, kannattaa kaupankäynti toisen osapuolen kanssa keskeyttää. Poliisi muistuttaa, että omia korttitietoja ja verkkopankkitunnuksia ei tule missään nimessä luovuttaa toiselle osapuolelle.

Huijaukseen voi liittyä, että ostajaksi esiintyvä henkilö tarjoaa esimerkiksi kuriiripalveluja, joiden käyttöönottaminen vaatii korttitietojen syöttämisen.

Kommentoi