Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Hämeen vaalikone on auki. Löydä oma ehdokkaasi.

Aluevaalit | Hallintohimmelit eivät kansaa kiinnosta

Utsjoelta Hankoon raikuu ruikutus siitä, että aluevaalit eivät kansalaisia kiinnosta. Olemme tekemässä äänestysaktiivisuuden alhaisuusennätystä, jonka kaksi syytä ovat selvät.

Hanke ei ollut kansalaisten tahdon mukainen. Ja sen viimeaikaisen valmistelun tiedottamisesta puuttuvat elämä ja ihmiset. Hallintoa ja byrokratiaa, byrokratiaa ja hallintoa! Kansalainen, joka sellaisesta innostuu, on outo. Suurin osa ihmisistä on ihan tavallisia.

Vuodesta 1969 alkaen olen hoitanut tämän kirjoittamisen hetkeen saakka ihmisiä, ja yritän ajatella ihmisten tarpeita. Politiikasta kiinnostunut puolisoni on patologi. Hänen potilaitaan sotejutut eivät liippaa.

”Ihmisten sote” on ohjelmani nimi, ja siinä on 10 aihetta. Kerron niistä tarkemmin muualla, kun – pahus – kaikki tarkempaan esittelyyn sopivat yleisötilaisuudet jouduin perumaan. Korona on tosi paha juttu. - Siitä puheen ollen, kaikki potilaani eivät ole suostuneet käyttämään maskia, mutta en ole keneltäkään kieltänyt tapaamistamme saman pöydän äärellä.

Ihmisten soten 10 kohtaa:

1 Kielenkäyttö ihmisten kesken. Se on viestintää, jonka jokainen pystyy vastaanottamaan. Kuulovammainen, näkövammainen ja hitaasti ajatteleva saa tarvitsemansa tiedot. Suomeksi sanotaan kaikki, ja esimerkiksi agenda tai ”rajapintojen kohtaaminen” on kielletty. Asiat sanotaan kuin ne ovat.

2 Ihmisten sotessa tärkeysjärjestys on johtava periaate. Se ei ole tasa-arvoista! Ihmisen ongelmien hoitaminen järjestetään tarpeiden mukaan. Kipeimmät tarvitsevat eniten.

3 Työterveyshuollon epäoikeudenmukainen käytäntö lopetetaan. On väärin että kaikkein terveimmille järjestetään kaikkein parhaimmat palvelut. Tästä ajatuksesta ei moni tykkää, mutta ratkaisuja löydetään, kun ollaan ihmisiä.

4 Ihmisten sotessa ihmiset osallistuvat vastuullisina oman ja läheistensä terveyden vaalimiseen. Sen tavoitteen keinoihin satsataan. Keinoja on. Hyvä terveys -lehdessä pidin vuosia itsehoitopalstaa.

5 Palveluiden tarjoamisessa ja hankinnoissa suositaan pienyrittäjyyttä. Yllätys! Pienin pienyrittäjä on omaishoitaja, jonka edunvalvonta on huteraa. Toki useimmat pienyritykset ovat isompia. Monopoliasemaan nostettu monikansallinen bisnes on yrittäjyyden vastakohta.

6 Ihmisten sotessa ihmiset kohtaavat ihmisiä digitaalien sijaan. Digijutut toimivat äärimmäisen yksinkertaisissa, robottimaisissa asioissa. Jopa tavallinen ajanvaraus on yllättävän mutkikas neuvottelun aihe. Tasa-arvon nimissä kaikilta ei vaadita digitaitoja. Digitalisaation nosto jalustalle on epäinhimillistä.

7 Ihmisten sotessa henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen on selviö, koska myös hoitoa tarvitsevia ihmisiä hoitavat ammattilaiset ovat ihmisiä. Tämä ei ole vitsi. Työterveyslääkärinä 22 vuotta toimittuani (mm Päijät-Hämeen keskussairaalan työterveyshuollosta vastaavana lääkärinä) tiedän: Keinoja on.

8 Ihmisten sotessa tärkeysjärjestys on välttämätön periaate myös sosiaalitoimessa. Siellä tiukan avuntarpeen jääminen vaille toimivaa tukea johtaa inhimillisiin katastrofeihin ja yhteiskunnallisesti suuriin kustannuksiin.

9 Ihmisten soten tärkeysjärjestykseen sairauksien hoidossa kuuluu mielenterveydestä huolehtiminen ja psykiatrinen hoitaminen. Sitä toteutin 30.12.2021. - Tuskin kukaan tietää että turhaan olen viime vuosina esittänyt keinoja perusterveydenhuollon ammattilaisten psykiatrisen osaamisen lisäämiseksi. Keinoja on!

10 Ihmisten sote painostaa kohentamaan etuisuusjärjestelmää. Tälle alueelle, keskussairaalaan perustetaan erikoisyksikkö, joka tutkimustensa perusteella tekemiin päätöksiin ei ole vakuutusyhtiöillä nokan koputtamista. Että ei enää käy niin, että leskirouva avaa eläkevakuutusyhtiön kirjeen: ”Hylkäämme eläkehakemuksen, koska Matti on täysin työkykyinen.”

Leskirouvan tavatessani ehdotin, että Matti saisi töitä mannekiinina ruumisarkkuliikkeessä.

Alkavatko aluevaalit kiinnostaa? Testatkaa ehdokkaita! Minua ei löydy vaalikoneista.

Jyrki Joensuu

Yleislääketieteen erikoislääkäri

Psykiatrian erikoislääkäri

Aluevaaliehdokas Perussuomalaiset

Lue Jyrki Joensuun vastaukset Keski-Hämeen ehdokaskyselyssä

Vaalitulos

Valitaan. Ääniä 1010.

Kommentti vaalien jälkeen:

Päijät-Hämeen aluevaaleissa Hämeenkosken Perusuomalaisilla oli mahtava menestys, kun 2000 asukkaan pitäjästä valtuustoon pääsi kaksi, Aki Markkola ja Jyrki Joensuu.  

 Vaalikampanjoissa puolueet ovat kätkeneet konkreettiset aikeensa ehdokkaiden mainoksissa julkaistujen kasvojen ja numeroiden taakse. ”Kaikkea hyvää kaikille” – ei kerro muuta kuin että lupaus on mahdoton.  Valtuutettujen pitää tasapainotella neljän ongelman keskellä. Tosiasia on kiristyvä taloustilanne, johon on löydettävä uusia ratkaisuja. Yksi ongelma on miten osata toimia sekä oman kunnan että koko alueen hyväksi. Moni on muistuttanut, että kyseessä ei ole jonkinlainen laajennettu kunnanvaltuusto.

 Oma, pieni terveysasema, neuvola on ollut perussuomalaisten tavoitteiden ytimekkäällä listalla. Seuraava hankala ratkaisu on tehtävä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon satsausten välillä. Lahden kaupungin oma viritelmä, yksityinen Harjun terveys Oy mutkistaa arvovalintojen mukaan tehtäviä päätöksiä.

 Koska tämä sote on puoluepoliittisten hankkeiden tulos, ristiriitoja ja ideologisia sotkuja riittää. Yritämme pitää johtolankana ihmisten, kansalaisten etua.

 Sitä kuvastaa Jyrki Joensuun käyttöön ottama nimitys, Ihmisten sote. Se ilmentää vastakohtaa byrokraattien sotelle. Jos saamme toiset puolueet hyväksymään ajatuksemme, kyllä tästä ehkä, mahdollisesti vielä hyvä tulee.