Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona | Tilannekatsaus Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä 3.1.2022 – vastuu yhä enemmän asukkailla itsellään

Viikonvaihteessa koko maassa kirjattiin yli 17 000 uutta koronatapusta. Hollolassa uusia tapauksia oli 29 ja Hämeenlinnassa 116. Koronatapausten määrän nousu on johtanut jäljityksen ruuhkautumiseen ja merkittäviin viiveisiin. Tartunnanjäljityksessä keskitytään etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin liittyviin tartuntaketjuihin ja sote-alan työntekijöiden perheenjäseniin, jotta palvelut voidaan turvata. Myös muut yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeisimpiin toimintoihin kohdistuvat tartuntaketjut pyritään selvittämään.

Vaikka kaikkia tartunnalle altistuneita ei enää pystytä tavoittamaan tai määräämään karanteeniin, tarkoitus ei silti ole luopua karanteenista eikä varsinkaan varovaisuudesta kokonaan. Vastuu vain siirtyy yhä enemmän asukkaiden omille hartioille. Sairastuneen tulee olla omaehtoisessa karanteenissa ja myös varoittaa niitä ihmisiä, joita hän on mahdollisesti altistanut tartunnalle.

Oireisena ei kenenkään pidä mennä töihin tai oleskella riskiryhmään kuuluvien seurassa.

Koronaan sairastunut katsotaan tartuttavaksi kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua ja 10 vuorokautta oireiden alun jälkeen tai oireettomilla näytteenottohetkestä laskien. Merkittäväksi lähikontaktiksi katsotaan seuraavat tilanteet:

- koronapositiivisen kanssa yli 15 minuuttia kestävä kohtaaminen kasvotusten alle 2 metrin etäisyydellä

- fyysinen kontakti

- yli 15 minuutin oleskelu suljetussa tilassa, esimerkiksi samassa taloudessa, työ-, kokous- tai odotustilassa.

Jos tartuttavuusaikana on tavannut muita, kehotetaan heitäkin välttämään lähikontakteja 10 vuorokauden ajan koronaan sairastuneen henkilön tapaamisesta.

Mikäli tiedät sairastuneesi koronaan ja tarvitset karanteenia varten virallisen todistuksen esimerkiksi työnantajallesi, ole ensisijaisesti yhteydessä omaan terveysasemaasi.

Päijät-Hämeessä voit myös laittaa sähköpostia osoitteeseen karanteeni@phhyky.fi tai jättää soittopyynnön numeroon 044 440 3563.

Alueelliset ohjeet ja rajoitukset:

Kanta-Hämeessä

Päijät-Hämeessä

Tilannekatsaus 3.1.2022