Vieraskynä Uusi vuosi, uudet kujeet

Tässä kevyesti heitetty toivotus tulevaan vuoteen; mitäs kujeita odottaisit tulevaksi?

Koska kuje myöskin jäynänä tunnetaan, innostun jo minäkin aiheesta.

Verkatehtaan pihalla seisoi jouluviikolla ikäryhmäni väki parisen tuntia kerrallaan odottelemassa kolmatta rokotustaan walk-in-päivinä. Netin kautta aikoja annetaan nuoremmalle väestölle, joiden rokotuskattavuus on tällä hetkellä huolestuttavan olematonta. Takaisinsoittojärjestelmä on tukossa rokotusnumeroon soittavien takia. Robottisoittoja lupaillaan parin päivän ajan järjestelmään soittaneille.

Lapsuudessani ei vielä ollut rokotteita tuhkarokkoon tahi vihurirokkoon vesirokosta puhumattakaan. Meitä vietiin hypän kengässä ”rokkokoteihin” saamaan tautia, koska ”se oli lapsena helpompi sairastaa”. Nyt nämä rokot ovat hävinneet rokotusohjelman ansiosta keskuudestamme, joten ehkä se on tuonut osaltaan kuvan taudittomasta maailmasta? Suomessa on lapsilla sekä nuorilla mahdollisuus saada rokotus 13 eri tautia, niiden jälkitauteja ja pitkäaikaisia haittoja vastaan. Toisinaan putkahtaa esiin tuhkarokkotartuntoja, jotka johtuvat rokottamattomuudesta. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset ovat saajilleen maksuttomia kuten nytkin saatavissa olevat koronapiikit.

Koronapotilaan tehohoitopäivän hinta on lehtitietojen mukaan noin 3500 euroa ja tehohoitojakson pituus keskimäärin 11 vuorokautta. Uutisissa kerrotaan muiden tehohoitoa tarvitsevien potilaiden leikkausten siirtymisestä, koska kapasiteetti on nyt koronanpotilaiden hoidossa. Moninaista harmia aiheuttaa tämä tauti, vaikka se olisi voitu rokottamisella estää. Jäynää tekevät rokottamattomat itsellensäkin, sillä hoitajataustaisena sanoisin, ettei kaikkein helpoin sairaus taida olla kyseessä, vaikka asiantuntevissa käsissä potilaana olisikin. Kalliiksi tulee tämä aika koko yhteiskunnalle.

Korona on kuin häkä; ei haise eikä maistu. Kaikenlaisen sosiaalisen elämän kaipuun ollessa kova saatetaan unohtaa ohjeistuskin. Tietoa on saatavilla ja nuorempi väki varsinkin saa ajantasaisen tiedon sormea heilauttamalla. Asian sisäistäminen sitten onkin eri juttunsa. Eikä tämä ymmärryspuoli ole pelkästään nuorten ongelma. 800 000 täysin rokottamatonta… sekä ne hakemalla haetut korona-altistukset!

Kaikille yhdessä ja erikseen, ottakaa rokotukset!

Kaikille yhdessä ja erikseen, ottakaa rokotukset!

Hoitajan näkökulmasta vielä: käyttäkää maskeja, pitäkää turvavälejä ja ennen kaikkea peskää käsiänne mennen tullen. Tehdään koronalle jäynää tällä tavoin.

Kirjoittaja on Keski-Hämeen kolumnisti Vitsiälästä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut