Vieraskynä Himphamppu

Aleksis Kiven rikkaasta kielestä löytyy hotinaa ja huutoa. Herrojen Eevan koettelema kraatari Aapeli havaitsee kaikkialla lyhytnokkaisuutta, myös itsessään. Näitä piirteitä on havaittavissa nykymenossa.

Vuoden vaihtuessa peruutuspeilistä näkyy oikeastaan yksi asia: koronapandemia. Siihen sisältyy paljon hotinaa ja lyhytnokkaisuutta. Kahden vuoden aikana eri tahot ovat sekoittaneet ihmisten elämää toiminnallaan. Alkuun kailotettiin, ettei koronaa ole olemassakaan.

Pandemian edetessä mieli muuttui ja hallitusta huudettiin apuun hoitamaan sitä. Ensin ei ollut kasvomaskeja. Sitten kun niitä saatiin hankittua, niitä ei tarvittu. Jälleen sävellaji vaihtui ja maskitonta katsottiin kassajonossa kulmat kurtussa. Rokotteita haikailtiin, mutta sitten ne eivät kelvanneetkaan. Vähintään väärää merkkiä. Koko ajan jokin taho hämmentää koronasoppaa, ja salaliittoteoriat saavat polttoaineensa sosiaalisen median kanavista.

Kuuliaisuus ja kunnioitus tehtyjä päätöksiä kohtaan puuttuu ja päättäjät pyörivät tuuliviirinä. Sieltä puhaltaa missä kovimmin hotistaan. Viranomaiset vetävät omaa ristiriitaista linjaansa. Viattomat kärsivät. Matkailu- ja ravintola-ala sekä tapahtumajärjestäjät ovat joutuneet tikunnokasta puolustamaan olemassaoloaan. Vuoden aikana hämmennettiin koronapassilla. Passilla maailma avautuisi, muttei sitä saisi käyttää. Lopulta päätetään hyllyttää koko passi.

Miten sitten pitäisi toimia? En minä vaan tiedä. Olen vain yksinyrittäjä Hauholta ja koitan hoitaa oman leiviskäni ja pysyä terveenä. Pesen käsiäni, käytän maskia ja otan rokotukset vuorollani.

Ei minulla ole viisautta julistaa miten yhteiskunnassamme tulee toimia. Mielipiteenäni voin sanoa, ettei ainakaan näin holtittomasti. Meillä on asiantuntijoiden armeija tuottamassa päättäjien käyttöön tietoa, johon päätöksenteon tulisi perustua. Tuntuu, että sitä kuunnellaan, joka äänekkäimmin hotisee ja huutaa.

Koko ajan jokin taho hämmentää koronasoppaa, ja salaliittoteoriat saavat polttoaineensa sosiaalisen median kanavista.

Kraatari Eenokin sanoin: ”Sinä kultasen päivänpaisteen ja sumuisten pilvien ijankaikkinen sekamelska ilman päätä ja perää, sinä himphamppu!” Nyt koronanyrkkiä pöytään. Toivon sydämestäni parempaa uutta vuotta!

Kirjoittaja on hauholainen viestintäalan yrittäjä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut