Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivän Sana Joulu, tulkoon joulu!

Ensimmäiseen jouluun kauan sitten ja kaukana meistä liittyi ristiriitaisia tunteita, epävakaita olosuhteita ja pelkoa. Aivan kuten on elämässämme tänäkin päivänä. Eikö mikään ole muuttunut? Tutut jouluevankeliumit kertovat nuoresta parista ruuhkaisessa Betlehemissä. Yhteinen taival oli loppua ennen alkuansa, kun Marian yllättävä raskaus hämmensi Joosefin mieltä. Petetyksi tulemisen, häpeän, epävarmuuden ja pelon tunteet sotkivat tasaista tulevaisuuden kuvaa. Mitä nyt? Tarvittiin enkeleiden väliintuloa rauhoittamiseen ja Jumalan suunnitelmien paljastamiseen. Karun elämän keskellä tapahtui ihmiseloa suurempia asioita. Enkelien yksinkertainen viesti jouluevankeliumin päähenkilöille, kuin myös paimenille oli: ”Älä pelkää!”

Ihmisen osa oli silloinkin yrittää löytää järkevä ja sovelias ratkaisu haastavaan tilanteeseen. Se on ihmisen tehtävä tänäänkin: etsiä ratkaisuja ja tehdä hyviä valintoja. Kaikesta tiedosta, kehityksestä ja muutoksista huolimatta olemme lopultakin samassa tilanteessa kuin ihmiset pari tuhatta vuotta sitten. Samanlaisten tunteiden ja ristiriitojen keskellä etsimme tietämme eteenpäin. Mitä nyt? Joosefin lailla meidänkin on joskus suostuttava tinkimään periaatteistamme ja vain suostumaan Jumalan tahdon toteuttajiksi. Paljon vaadittu, mutta enkelien rohkaisu koskee myös meitä: ”Älä pelkää!”

Joulu kertoo siitä, että Jumalan rakkaus vaati Häntä tekemään mahdottomasta mahdollista: tulemaan ihmiseksi, veljeksemme. Kai hän meistäkin, mahdottomista, voi tehdä mahdollisia. Ihmisen pelastaminen ja syntien anteeksianto, nuo joulun lapsen tehtävät, ovat keskeisiä meillekin. Sillä yhä tänäänkin ihmisen perimmäinen ahdinko johtuu hänen erostaan Jumalasta. Kun joulu saa korjata tämän puutteen, niin ahdistuskin pienenee. Pelastus perustuu siihen, että joulun lapsen nimen mukaisesti, Jumala on meidän kanssamme. Paljonkin on noista varhaisista ajoista muuttunut, koska on tullut joulu ihmisten maailmaan. Mekin saamme uskoa enkelien Jumalan tahtoa välittävän sanoman: ”Älä pelkää!”

Kirjoittaja on Hauhon ev.lut. seurakunnan kirkkoherra.