Vieraskynä Ennustamisesta ennakointiin

Kirjoittelin syyskuussa siitä, miten vaikeaa tulevaisuuden ennustaminen on. Osin edellisestä kolumnistani saamani palautteen vuoksi ajattelin jatkaa tällä kertaa samasta aiheesta ruotimalla jälkiviisauden helppoutta ja ennakoinnin merkitystä. Näin uuden valtuustokauden alkupuolella aihe on mitä ajankohtaisin, sillä paikallispolitiikan uutisia lukiessa huomaa eri puolilla nostettavan uudelleen käsiteltäväksi edellisellä valtuustokaudella tehtyjä päätöksiä.

Meistä jokaisella lienee vähintään yksi tuttava, joka vatvoo kaikkia tekemisiään tai muuttaa vähän mielialan mukaan mielipiteitään eri asioihin. Varsin raivostuttavaa, eikö totta? Koskaan ei voi varmaksi tietää, mitä mieltä hän kulloinkin on ja millä jalalla juuri tänä aamuna on herätty. Ainahan tällaisenkin kaverin kanssa toimeen tulee mutta suunnitelmien tekeminen voi pidemmän päälle olla aika vaikeaa. Sama pätee myös päätöksentekoon.

Politiikassa vaihtoehdon tarjoaminen on aina paikallaan ja onhan se myös toimivan demokratian perusedellytys. Kynnys lupailla aiemmin tehtyjen päätösten perumisia tulisi kuitenkin olla aina varsin korkealla. Jos päätöksiä kunnassa tehdään aina sillä mielellä, että uudet päättäjät tulevat tekemään uudelleen vanhojen tekemät päätökset, on kunnan kehittäminen täysin mahdotonta. Miten kuntaan investointeja suunnitteleva yrittäjä tai asuinpaikkaansa kunnasta etsivä ihminen voi koskaan luottaa kunnan tekemiin päätöksiin, jos ne aina valtuustokauden vaihtuessa tehdään uudelleen?

Kuten viime kolumnissani totesin, on tulevaisuuden ennustaminen vaikea laji. Siksi sellaiseen pyrkivät yrittävät mahdollisuuksien mukaan ennakoida asioita. Sellaiseen kuntaan, jossa ei kyetä näkemään yhtä päätöstä pidemmälle, ei yksikään turvallisuuden tunnetta tai ennakoitavuutta arvostava ihminen halua asettua. Päätöksenteon ennakoitavuus ja luotettavuus on usein paljon arvokkaampi vetovoimatekijä kuin osaamme edes ajatella. Siksi meidän päättäjien on syytä pitää siitä kynsin hampain kiinni.

Sitä paitsi mikäpä olisi mukavampaa kuin vuosien jälkeen sanoa, että ”mitäs minä sanoin!”

Kirjoittaja on Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTEn hallintojohtaja Hämeenkoskelta.

Sellaiseen kuntaan, jossa ei kyetä näkemään yhtä päätöstä pidemmälle, ei yksikään turvallisuuden tunnetta tai ennakoitavuutta arvostava ihminen halua asettua.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut