Korona | Kanta-Hämeen keskussairaala vetoaa: älä ota päivystykseen yhteyttä, jos oireesi ovat lievät

Kiihtyvä pandemiatilanne on kuormittanut perusterveydenhuollon pandemiavastaanottoja, rokotustoimintaa ja tartunnanjäljitystä niin, että esimerkiksi takaisinsoittoja ei ole pystytty hoitamaan tavalliseen tapaan. Myös henkilökunnan sairastumiset ovat hankaloittaneet tilannetta terveyskeskuksissa. Kun yhteyttä terveyskeskuksiin ei ole saanut, potilaat ottavat yhteyttä Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystykseen myös vähäisissä asioissa.

Keskussairaalan päivystystä on pandemiatilanteen vuoksi vahvistettu sen verran kuin on pystytty, mutta työpanos menee sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan erityisesti infektio-kohortin potilaiden hoitoon.

Infektio-kohortissa hoidetaan potilaat, joilla on, tai epäillään olevan covid-infektio. Infektio-kohortin päiväkohtaisessa potilasmäärässä on tehty kuluvalla viikolla 49 jo kahdesti ennätys. Myös puhelinliikenne on ennätysmäistä ja päivystyksen henkilökunnasta pahimmillaan kuusi hoitajaa on ollut vastaamassa puheluihin.

– Pyydämme, että lievillä oireilla ei otettaisi yhteyttä päivystykseen. Lieväoireisen on nyt parasta pysyä kotona. Pyydämme myös, että esimerkiksi koronarokotuksista tai lievistä oireista ei soitettaisi päivystykseen, vetoaa päivystysklinikan osastonylilääkäri Veli-Pekka Rautava sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Mikäli potilaan oireet sopivat korona-infektioon, ja oireena on esimerkiksi hengenahdistus, kannattaa soittaa 116 117 -päivystysapunumeroon, jossa arvioidaan mahdollisen päivystyskäynnin tarve.

Päivystyksessä ei ole terveyskeskusten tai työterveyshuollon korvaavaa koronatestausta viikonloppuisin.

– Kotitesti on hyvä vaihtoehto, jonka tuloksen saa heti. On kuitenkin muistettava, että oireisena tulee pysyä kotona, vaikka testi olisikin negatiivinen. Jos taas testi osoittautuu positiiviseksi, se tulee varmistaa virallisella testillä. Sitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä viikonloppuna, Rautava sanoo.

Kotitesti on hyvä vaihtoehto, jonka tuloksen saa heti. On kuitenkin muistettava, että oireisena tulee pysyä kotona, vaikka testi olisikin negatiivinen.

Veli-Pekka Rautava

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut