Päivän Sana Joulurauhaa

Pienenä tyttönä kuljin naapureissa kyläilemässä (usein herkkujen perässä). Silloin talvisin oli aina paljon lunta, kuuset tuoksuivat jotenkin voimakkaammin ja joulupiparitkin leivottiin aina itsetehdystä taikinasta, eivätkä ne murentuneet heti palasiksi. Tai sitten aika kultaa muistot.

Erityisesti poikkesin, usein koulusta tullessani, erään vanhan naapurimummon luona, joka tarjosi aina simaa tai mustaherukkamehua sekä joulupipareita. Oli sitten kesä tai talvi. Talvella piti eteisessä putsata saappaat kunnolla lumesta ennen sisälle astumista. Tätä kirjoittaessani nenääni leijailee heti se tuoksu, joka mummon tuvasta joulun alla leijaili kylmään eteiseen, kun pipareita oli juuri paistettu. Pakkanen narskui saappaissa, eteisen ovi nitisi, mutta sisälle tupaan astuessa oli lämmintä. Puuhellassa tuli, jossa kuivat klapit poksuivat iloisesti. Mummon tupakeittiössä lämpö ei ollut tasaista, mutta silti lämpimämpää kuin missään. Mummon joulukuusi oli harva, omalta tontilta omin käsin kaadettu. Koristeet yksinkertaisia: yksi pallo, pari suomenlippua ja jokunen olkikoriste. Silti kuusi oli enemmän joulukuusi kuin ikinä itse pystyisin koristelemaan.

Jossain vaiheessa sitten kasvoin siihen ikään, etten enää mummolla poikennut. Ja tuli sekin aika, etteivät mökissä enää valot palaneet. Jotain syvään juurtunutta siitä ajasta kuitenkin jäi ja kuunnellessani jouluisin Joel Hallikaisen laulua, Joulurauhaa, herkistyn aina tuohon lapsuuteni muistoon ja siihen ajatukseen, mistä joulunvietossa on lopulta kyse: pysähtymisestä ja rauhoittumisesta Jeesuksen syntymäpäiväjuhlaan.

Minä muistan lapsuuden joulut,

muistan kaikki tuoksutkin sen.

Kylän laidalle luo vanhan naisen

aattoaamuina vein kukkasen.

Hänen kanssaan koristin kuusen,

pikkuleipiä maistelin.

Joka kerta hän sanat nuo lausui,

niitä vaieten kuuntelin.

Rauhaa, joulurauhaa.

Muista joulusi pyhittää.

Se vain mikä meissä on hyvää,

meidän jälkeemme tänne jää.

Kun rauhaa, joulurauhaa,

hänen kuulin toivottavan.

Niin silloin, vasta silloin,

tunsin jouluni alkavan.

(säv.&sanoitus Timo Koivusalo)

Siunattua ja Pyhitettyä Joulunaikaa!

Kirjoittaja on lastenohjaaja Lammin ev.lut. seurakunnasta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut