Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona | Tilannekatsaus Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä 9.12.2021

Kanta-Hämeen rajoitukset tiukentuvat osittain.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ulottaa koronarajoituksia koskemaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käyttöä. Tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on järjestettävä toiminta niin, että lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Vaihtoehtona rajoituksille niin sanotuissa vapaa-ajan virkistystiloissa on koronapassi. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi kaupat, urheilutilat, kirjastot, museot ja teatterit.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin vetoomus kokoontumisrajoitusten laajentamisesta ei kuitenkaan vielä tuonut tulosta.

– Aluehallintovirasto ei vielä tässä vaiheessa ole nähnyt uuden päätöksen antamista välttämättömäksi. Tilannetta seurataan kuitenkin tiiviisti, ja tarvittaessa kokoontumisrajoituksia voidaan aluehallintoviraston mukaan tiukentaa nopealla aikataululla, sanotaan aluehallintoviraston tämänpäiväisessä tiedotteessa.

Hämeenlinnasta raportoitiin eilen 111 uutta tartuntaa.

Kanta-Hämeen koronatilanne 9.12.2021

Päijät-Hämeen koronatilanne 9.12.2021

Aluehallintoviraston mukaan tilojen käytöstä vastaava toimija voi soveltaa uusia rajoituksia esimerkiksi rajoittamalla asiakasmäärää, porrastamalla kävijöiden osallistumista ja/tai tekemällä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä.

– Tilojen käyttöä koskevalla määräyksellä halutaan varmistaa osallistujien terveysturvallisuus. Esimerkiksi kuntosalin ylläpitäjä voi ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä rajaamalla tilan osallistujamäärää. Tietyn mittaisia turvavälejä ei kuitenkaan edellytetä, sanoo ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa.

Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja. Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Tilojen käytöstä vastaava toimija voi ottaa koronapassin käyttöön vaihtoehtona osallistujien tai asiakkaiden määrän rajoittamiselle tai sijoittelulle tilassa. Koronapassin voi ottaa käyttöön seuraavissa, lähtökohtaisesti vapaa-ajalla virkistystarkoituksessa käytettävissä tiloissa:

• yleisötilaisuuksiin käytettävät sisä- ja ulkotilat

• kuntosalit ja muut urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat

• yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä tai läheisyydessä olevat pukuhuonetilat

• tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

• huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat

• sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat

• museot, näyttelytilat ja muut vastaavat kulttuuritilat.

Koronapassia ei voi ottaa käyttöön rajoitusten vaihtoehtona sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia, esimerkiksi apteekeissa, vähittäiskaupoissa, posteissa, huoltoasemilla tai kirjastoissa.

Tilojen käyttöä koskeva määräys koskee myös esimerkiksi lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Päätös ei kuitenkaan estä harrastamista, vaan toimintaa voi edelleen jatkaa terveysturvallisuustoimia lisäämällä. Toimijat voivat harkita esimerkiksi vanhempien oleskelun rajoittamista lasten harrastustiloissa.

Tilojen käyttöä rajoittava päätös ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämää. Päätös ei koske myöskään ravintoloita, joita koskevista rajoituksista päättää hallitus. Päätös ei saa estää kenenkään oikeutta lakisääteisiin palveluihin.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on lisäksi määrännyt Kanta-Hämeeseen jo viime viikolla yleisötilaisuuksien rajoituksia. 4.12.2021 voimaan tulleen määräyksen mukaan yli 50 hengen sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet on kielletty, mutta määräyksen vaihtoehtona järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin.