Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hauhon Joulu tarjoaa lukijoilleen jotain uutta ja jotain vanhaa

Kotiseutuyhdistys Hauho-Seuran julkaisema Hauhon Joulu -lehti tarjoaa lehdentekijöiden mukaan jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä.

Hauhon historiasta kiinnostuneelle historiantutkija Tiina Miettinen kertoo kahdesta naisesta, joita Hauhon koululaitos saa kiittää opetuksen alkuvaiheiden ripeästä kehityksestä. Heidän tekemänsä lahjoitukset opetustyön hyväksi mahdollistivat muun muassa Hauhon ensimmäisen kansakoulun perustamisen 150 vuotta sitten.

Kansakoulutoiminnan alkua Alvettulassa vuonna 1871 juhlistetaan lehden kansikuvaa myöden. Alvettulan koulun juhlavalaistus on ikuistettu kuvina lehteen.

Marja-Terttu Verho kertoo ilmastonmuutoksesta ja luonnonmullistuksista hauholaisittain. 1600-luvulla Hauhon karttakuvasta katosi kokonainen kylä, kun järvivesien suurtulvat aikaansaivat Nurmin kylän talojen siirtämisen toisen paikkaan, korkeammalle.

Kirpputorilöytö on pontimena kirjoitukseen, jossa selviää, miten puhelinlangat saatiin ”laulamaan” Hauholla ja sen kylissä. Hauho-Seura sai arkistoonsa Hauhon Telefooni Osakeyhtiön pöytäkirjat vuosilta 1904–1929. Antiikkiharrastaja oli löytänyt pöytäkirjat sisältävän nidotun kirjan kirpputorilta ja lahjoitti sen seuralle.

Kirjoituksesta selviää myös, ettei Niskavuori-näytelmissä elävästi kuvattu Sentraali-Sandran toimiminen tiedonvälittäjänä suinkaan ole vailla todellisuuspohjaa.

Karua historiaamme on kirjoitus nuorista miehistä, jotka joutuivat pakotettuina punakaartiin keväällä 1918. Kaikki eivät selvinneet tältä matkalta takaisin.

Hauhon Jouluun on muistiin merkitty koronavuoden 2021 tapahtumia siten kuin niitä on pystytty järjestämään, osin luovasti tai pienimuotoisesti. Vuoden mittaan Hauholla on järjestetty luokka- ja sukukokouksia sekä karjalaisten juhlia.

ERÄS AJANJAKSO Hauhon 150-vuotiaan koululaitoksen historiassa päättyi, kun rehtori Pekka Paappanen jäi kesällä eläkkeelle. Lehdestä voi lukea Paappasen ajatuksia urastaan ja toimintaperiaatteistaan. Esittelyssä on myös yhtenäiskoulun uusi rehtori Aleksis Stenholm.

TOINEN päätökseen tullut ajanjakso on Hauhon Rouwasväenyhdistyksen 20-vuotinen toiminta. Yhdistys saavutti toiminnalleen asettamansa tavoitteet ja päätti lopettaa toimintansa. Valokuvat kertovat Hauhon Joulussa yhdistyksen monipuolisesta toiminnasta.

Hauhon elinvoimasta kertovat jutut hauholaisista yrittäjistä, Hauhon Pitäjä ry:n käynnistämisestä sekä Hämeen Mokian monipuolisesta toiminnasta. Viime keväänä kokeiltu radiotoiminta lanseerasi radioaalloille Radio Jauhon. Hämeenlinnan ja Hauhon toimituksista tehtiin kolmen kuukauden ajan ohjelmia, jotka kuuluivat koko Kanta-Hämeen alueella.

HAUHON JOULU -lehden taitosta on vastannut hauholainen Karita Soittila. Perinteitä kunnioittaen lehti on painettu Suomessa. 80-sivuisen lehden painos on 1 300 kappaletta.

ROUWASVÄEN aikaisemmin järjestämä HawuJoulu ei kuitenkaan pääty yhdistyksen lopettamiseen, vaan tapahtuman koordinointivastuu siirtyi Hauho-Seuran hartioille. Tänäkin vuonna HawuJoulu muodostuu useista pikkutapahtumista, joista vastaa kukin järjestäjä itse.

Lauantaina 11.12.2021 kello 9–14 koko kylän yhteisessä joulutapahtumassa on jälleen tarjolla katsottavaa, ostettavaa ja kaikilla aisteilla herkuteltavaa eri myynti- ja tapahtumapisteissä Wanhan Raitin varrella, seurakuntatalossa, kirkossa, Hauhotalossa ja sen pihapiirissä sekä kirkonkylän yrityksissä.

Myös Hämeen Mokian valaistu joulumetsä avautuu lauantaina. Mukana on tietenkin myös joulupukki, joka lähtee Aupalta kävelylle joulupolulle; kohti vanhaa raittia ja näkötornia.

Tapahtuman järjestelyissä huomioidaan koronapandemian vuoksi annetut turvaohjeet, ja esimerkiksi Hauhotalon sisätiloissa on käytössä koronapassi.

Hauho-Seuralla on Hawujoulussa oma pisteensä Wanhan Raitin Mustikkatalossa, ja siellä on tietenkin esillä myös uunituore Hauhon Joulu -lehti.