Hyvää itsenäisyyspäivää – Knut Hiidenheimon juhlapuhe Lammin sankarihaudoilla 6.12.2021

Tänä vuonna juhlistamme 104-vuotiasta itsenäistä Suomea. Itsenäisyyspäivämme on valtiollinen juhla, jolla on jo itsenäisyyden alkuvuosina vakiintuneet perinteet. Tällaisia ovat esimerkiksi lipunnosto Tähtitorninmäellä, Puolustusvoimien itsenäisyyspäiväparaati sekä juhlajumalanpalvelus. Myös ylioppilaiden soihtukulkue yliopistokaupungeissa on muodostunut yhdeksi perinteistä. Monien perheiden perinteisiin kuuluu myös presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton seuraaminen televisiosta. Tasavallan presidentin kanslia ilmoitti kuitenkin marraskuun lopulla, että jo suunnitellut tavanomaista pienimuotoisemmat Linnan juhlat perutaan koronapandemiasta johtuen myös tänä vuonna.

Olemme eläneet lähes kaksi vuotta hyvin poikkeuksellista aikaa koronapandemian sanelemin ehdoin. Tämä on näkynyt meidän opiskelijoiden ja oppilaiden, kuten myös opettajien arjessa esimerkiksi etäopetuksen muodossa. Onneksi olemme saaneet olla tämän lukukauden ajan yhtäjaksoisesti lähiopetuksessa kirjoittavia opiskelijoita lukuun ottamatta. Toivottavasti voimme opiskella lähiopetuksessa myös koko kevätlukukauden. Onnellisuus, hyvinvointi, tasa-arvo ja koulutus ovat arvoja, jotka Suomeen ja suomalaisuuteen vuodesta toiseen yhdistetään. Niitäkin pidemmät perinteet lienevät kuitenkin sisulla, tällä hellittämättömällä tahdonvoimalla ja lannistumattomuudella, joka meidän kansaamme niin ikään usein liitetään. Sisua on tarvittu menneisyydessä, sitä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa. Nyt tarvitsemme sisua selvitäksemme koronapandemiasta yhdessä.

Erityinen kiittäminen meillä on maamme hallintoa sekä osaavaa terveydenhoitohenkilökuntaa. He ovat suomalaisen sisun voimalla tehneet työtä meidän, kansalaisten eteen taatakseen turvallisuutemme vaikeassa tilanteessa. Peruuntuneen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemaksikin oli valikoitu suomalainen terveydenhuolto sekä vapaaehtoistyö. Vaikka emme tänäkään vuonna voi juhlistaa itsenäisyyttä perinteisin menoin, voimme olla sitäkin ylpeämpiä itsenäisestä ja vapaasta Suomesta, jossa sukupolvet ovat eläneet vuosikymmenten ajan ilossa ja surussa, haastavina ja huolettomampina aikoina aina meidän tulevaisuutemme hyväksi. Muistakaamme itsekin tehdä parhaamme hyvän tulevaisuuden turvaamiseksi tuleville sukupolville.

Näiden sanojen myötä haluan toivottaa teille kaikille rauhaisaa itsenäisyyspäivää.

Kirjoittaja on Lammin lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Hämeenkoskelta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut