Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Hämeen vaalikone on auki. Löydä oma ehdokkaasi.

Pääkirjoitus Sveitsin malliin

Yllättävän moni fiksuoletettu on ihan vakavissaan sanonut minulle, että suomalaiset ovat niin tyhmiä, ettei heitä voi päästää päättämään itsenäisesti omista asioistaan, vaan heidän on parempi valita itseään viisaammat päättämään ”vaikeista asioista” heidän puolestaan. Näin sanovat ihmiset tietenkin poikkeuksetta ajattelevat itse olevansa kelvollisia päättämään toistenkin puolesta.

Itse olen pitänyt edustuksellista demokratiaa demokratian irvikuvana ja ihaillut Sveitsin suoran demokratian järjestelmää, jossa ihmiset ihan aidosti pääsevät vaikuttamaan itseensä kohdistuviin päätöksiin ja myös siihen, mihin heidän verorahojaan käytetään.

Senpä vuoksi oli vallan hunajaista hengelleni lukea Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuoretta viestiä siitä, että Suomesta pitäisi tehdä Sveitsin mallin mukainen liittovaltio, ja julkinen päätösvalta pitäisi ”hajauttaa mahdollisimman lähelle ihmistä”.

Mitä? Onko joku oikeasti herännyt?

No. Ideointi ja uusien ratkaisujen etsiminen on tärkeää. Sveitsin malliin kelpaa paneutua, ja EVAn visiokin on paikoin vallan virkistävää pohdintaa. Valitettavasti vain liian paljon puuttuu, jotta se olisi käytännössä mahdollinen. Niin kuin esimerkiksi vallanpitäjiltä moraalia ja oikeudenmukaisuutta, mutta myös Suomesta ihan tavallisia, työtä tekeviä ja perhettä kasvattavia ihmisiä.

Jos lehmät lentäisivät, meillä olisi kunnille aina annettu tarpeeksi rahaa niille kuuluvien tehtävien hoitamiseen, lapsiperheitä olisi aina tuettu väkimäärän kasvun takaamiseksi, ja harvaan asuttujen alueiden palvelut ja kyläkoulut olisi pidetty kunnossa – eikä kenellekään olisi kettuiltu, että se on kuule ihan omasta valinnasta kiinni se asuinpaikka, tai että myy se firmasi vaikka ulkomaalaisille – eikä taatusti olisi luusereiksi nimitetty itsensä työllistäjiä.

Mitä kauemmaksi asia omasta navasta menee, sitä vähemmän sen rahoittaminen päättäjää kiinnostaa.

Jos aidosti haluaisimme päätöksenteon ihmistä lähemmäksi, ei valtaa vietäisi kunnilta alueille eikä osavaltioille eikä EU:lle, vaan päätökset tehtäisiin kylissä. Niin ei kuitenkaan ole tapahtumassa. Sveitsin mallia ei ihan heti ole tulossa, mutta sotealueet tulivat jo.

EVAn raportissa vahvistetaan vanha viisaus: mitä kauemmaksi asia omasta navasta menee, sitä vähemmän sen rahoittaminen päättäjää kiinnostaa. Augustin Ehrensvärdiä siteeraten: ”Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraan apuun”. On äärimmäisen tärkeää oman hyvinvointimme kannalta, että aluevaltuustossa on edustajia täältä meidän omista pitäjistämme.

Aloitamme Keski-Hämeessä taas ilmestymisalueemme vaaliehdokkaiden esittelyn. Jos olet ehdolla aluevaaleissa, etkä tämän viikon aikana saa minulta postia, tartu itse toimeen ja ole yhteydessä.

Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.