Päivän Sana Satu joulusta lapsuuden...

On jouluyö, siunattu yö, niin syvän rauhan se mieleen antaa.

Yö äänetön luo näyttämön kuville, jotka niin kauas kantaa.

Koskematon taas hanki ja vasten järven jäistä pintaa

vyö tähtien taas tuikkien, valaisee tien jouluun lapsuuden.

Taas on se aika vuodesta, kun kirkoissa syttyy kynttilä toisensa jälkeen adventtisunnuntaiden merkiksi ja joulunodotusaikaa kuvamaan. Usein tuntuu, että jouluun valmistautuminen on paljon mukavampaa kuin joulu itsessään. Ja mikä olisi vielä parempaa kuin ne lapsuuden joulut, tuoksut ja maut. Ainakin ajan kultaamissa muistoissamme.

Maisemat nuo taas mieleen, kun isän, äidin kanssa silloin

tien talvisen luo rakkaiden kuljimme aina jouluilloin.

Yö valoton, tulvillaan on, valoa joulun ensimmäisen.

Kun lapsuuteen näin sillan teen ja kasvan pieneksi uudelleen.

Jouluun kuuluu tietynlainen lapseksi kasvaminen ja ehkä johtuu siitä, että lapsena joulussa oli jotain lähes taianomaista, jonka tavoittaminen näin aikuisena ei käy enää niin helposti. Voisimmepa nähdä kaikki joulun upeat asiat lapsen uteliain silmin. Joulun tunnelma on mielestäni sellainen, että sen joko löytää tai sitten ei. Itsenikin kohdalle on osunut jouluja, jolloin kaikki tehdään kyllä ”perinteisesti oikein”, mutta silti jotain puuttuu. On lahjat, ruuat, kynttilät, kuusi ja joululaulut, ”vaan muistammeko lapsen sen, mi´ taivaisen tuo kirkkauden?”

Joulukuu on alullaan ja kohta joulukiireet painavat toden teolla päälle. Pitää miettiä, mitä kenellekin ostaisi lahjaksi, missä vietämme joulua, lähdemmekö joulunpyhinä sukulaisille kahveja juomaan, onhan laatikot, kinkku ja rosolli hoidettu. Hengästyttää pelkkä ajastuskin siitä, että joulun päivät ovat täynnä aikatauluja ja menoja. Miksei jostain voisi tupsahtaa sellainen joulu, jossa kaikki olisi valmista ja josta ehtisi nauttia? Yhdessä olosta perheen kanssa, haudoille kynttilöiden sytyttämisestä, joulurauhan julistamisen kuulemisesta ja hiljentymisestä jouluiltaan kynttilän valossa kaikessa rauhassa.

Ja vaikka ois vain unelmaa, se kaikki muistojen kultaamaa.

Säilytän sen, niin suloinen, on satu joulusta lapsuuden…

Lainaukset laulusta Joulun satu (Petri Laaksonen)

Siunattua adventinaikaa sinulle!

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut