Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Hämeen vaalikone on auki. Löydä oma ehdokkaasi.

Siisteissä tiloissa on viihtyisää oppia ja opettaa, maskien käyttö on lisännyt roskan määrää Hakkalassa.

Hakkalan koulun tiloja puhtaana pitävät Eila Saarinen ja Riitta Äijälä.

He kertovat, että oppilaat eivät aina ymmärrä, että pienikin pila voi johtaa korkeisiin kustannuksiin.

– Tähän oveen ne joutu höyläämään, kun se oli raavittu, ja oppilaan nimi laitettu, se teki hirveän työn saada pois, Riitta Äijälä kertoo.

Vaikka heidän mielestään oppilaat ovat pitäneet koulutilat yllättävän siisteinä, on aina joukossa joitakin jotka eivät osaa.

– Esimerkiksi kerran oppilas tiputti roskan, mutta kun katsoin päälle, niin johan noukki sen, Eila Saarinen muistelee.

Riitta Äijälä on lammilainen ja on työskennellyt kotihoidossa 30 vuotta. Eila Saarinen puolestaan on asunut aikaisemmin Seinäjoella. Hän oli 26 vuotta töissä Seinäjoen puukeskuksessa. Seinäjoella oli hyvin erilaista kuin Lammilla murteen ja maiseman suhteen.

Oppilaat eivät aina ymmärrä, että pienikin pila voi johtaa korkeisiin kustannuksiin.

Eila Saarinen ja Riitta Äijälä

– Me ollaan ihmisinä erilaisia, hämäläiset ja eteläpohjanmaalaiset, meillä on pikkusen erilainen mentaliteetti, Eila Saarinen toteaa.

Myös työ oli hänen mukaansa Seinäjoella hyvin erilaista, koska puukeskuksessa työskenneltiin kylmässä hallissa, missä myytiin höylättyä lankkua ja lautaa. Silloin asiakkaina olivat miehet, nyt koululaiset.

Eila Saarinen on tehnyt töitä Hakkalan koululla vuoden ja Riitta Äijälä neljä vuotta. Heidän työnantajansa on Palmia, joka tarjoaa myös kesätöitä. He ovat siivonneet myös muualla, kuten Konnarin koulussa ja terveysasemalla. Toimitilahuoltajien työpäivä alkaa kello 7.00 ja loppuu kello 15.00. Siivous on fyysisesti raskasta, koska he joutuvat nostelemaan pulpetteja, mutta he pitävät taulujen siivouksesta. Vapaa ajalla heillä on harrastuksia kuten käsityöt ja lenkkeily ja Riitta Äijälä harrastaa lukemista ja nykyään myös kuuntelee paljon äänikirjoja.

Harrastuksille ei kuitenkaan ole paljoa aikaa enää työpäivän jälkeen, koska pitää mennä aikaisin nukkumaan, jotta aamulla jaksaa herätä. Eila Saarinen kertoo heräävänsä viideltä.

Korona on vaikuttanut työhön lisäämällä roskan määrää, koska koulussa oli maskipakko ja maski piti vaihtaa kolme kertaa päivässä. Eila Saarisen ja Riitta Äijälän mielestä oli haastavampaa siivota maski kasvoilla. Etäkoulun aikoina he tekivät koululla pesuja, joita ei voinut tehdä silloin, kun koulu oli auki.

Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia. Juttu on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa 25.11.2021.