Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona | Ilman koronapassia anniskeluravintolat on suljettava jo kuudelta, ja anniskelu pitää lopettaa tuntia aikaisemmin

Heikentynyt koronatilanne tuo tullessaan myös uusia rajoituksia. Hallituksen uudet ravintolarajoitukset astuvat voimaan 28.11. sekä Kanta-Hämeessä että Päijät-Hämeessä:

- Ravintolat, joissa on anniskellaan alkoholia, voivat olla auki kello 5–18. Ravintolat, joissa ei anniskella, voivat olla auki kello 5–01. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eivätkä noutoruoan myyntiä.

- Anniskelu on sallittu klo 9–17. Avin luvalla anniskelun voi aloittaa kello 7 majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä.

- Ruokaravintoloissa on käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista (sisätilat) ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia asiakaspaikoista (sisä- ja ulkotilat).

- Sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä.

Vaihtoehtona rajoituksille ravintolat voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

Ravintolarajoitukset eivät yksin riitä, vaan näkemyksemme mukaan niitä tulee suunnata kaikkiin yleisötilaisuuksiin, ja aivan vähintään kaikkiin sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin, joissa osallistujilla ei ole omaa istumapaikkaa tai joissa on yhteislaulua tai suurkuoron laulantaa sekä tanssilavoille ja tanssisaleihin.

Sally Leskinen

Jos ravintola edellyttää asiakkailtaan koronapassia, sen ei tarvitse noudattaa alueelle asetettuja tavallista tiukempia rajoituksia aukiolo- ja anniskeluajoille, sallitulle asiakasmäärälle tai määräystä jokaisen asiakkaan istumapaikasta sisätiloissa.

Maakuntien muut voimassa olevat rajoitukset löytyvät sairaanhoitopiirien omilta verkkosivuilta:

Kanta-Häme

Päijät-Häme

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri esitti torstaina aluehallintovirastolle tiukennuksia maakunnan rajoituksiin.

– Ravintolarajoitukset eivät yksin riitä, vaan näkemyksemme mukaan niitä tulee suunnata kaikkiin yleisötilaisuuksiin, ja aivan vähintään kaikkiin sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin, joissa osallistujilla ei ole omaa istumapaikkaa tai joissa on yhteislaulua tai suurkuoron laulantaa sekä tanssilavoille ja tanssisaleihin. Ehdotamme rajoituksen osallistujamäärän rajaksi 50 osallistujaa ja korkean riskin tapahtumien osalta 20 osallistujaa, kertoo maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Koronapassia käyttämällä toiminnanharjoittaja voisi välttää asetetut rajoitukset ja velvoitteet. Koronapassin käyttö vähentäisi tiedotteen mukaan merkittävästi rajoituksen haittavaikutuksia toiminnanharjoittajalle sekä yhteiskunnalle ylipäätään.

– Ehdotamme, että hybridistrategian toimenpiteiden kohdentamisperiaatteen mukaisesti lapsille suunnatut tilaisuudet jätettäisiin mahdollisen rajoituspäätöksen ulkopuolelle. Näihin tilaisuuksiin tuli olla myös lapsen huoltajilla tai muulla seuralaisella pääsy, Leskinen sanoo.

Päätöksen voimassaoloajaksi maakuntaryhmä ehdottaa vähintään kolmea viikkoa. Rajoitukset voivat tulla voimaan aikaisintaan noin viikon kuluttua, riippuen aluehallintoviraston päätöksenteosta.

Päijät-Häme esitti myös aluehallintovirastolle tiukennuksia omiin rajoituksiinsa, mutta kaikkiin niihin ei suostuttu.