Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Hämeen vaalikone on auki. Löydä oma ehdokkaasi.

Uusi työryhmä kehittämään Evoa, nyt asialla maa- ja metsätalousministeriö ja tavoitteena retkeilyalue

Työryhmän varapuheenjohtajana toimii Jari Koskinen, Hämeenlinnan kaupunginhallituksen hauholainen puheenjohtaja.

Maa- ja metsätalousministeriö kertoo tiedotteessaan asettaneensa työryhmän kehittämään Evon retkeilyalueen matkailu-, virkistys-, tutkimus- ja opetuskäyttöä. Evosta halutaan mallialue, josta muut valtion retkeilyalueet voivat ottaa jatkossa oppia. Ministeriön mukaan myös alueen kunnat ja paikalliset toimijat osallistuvat kehittämistyöhön.

Uudessa työryhmässä ovat mukana muuten samat tahot kuin kesäkuussa oman selvitystyönsä päättäneessä kansallispuistotyöryhmässä, mutta ympäristöministeriö ja luonnonsuojelujärjestöt eivät ole lähteneet mukaan.

Ympäristöministeriön tiedekansallispuistotyöryhmän puheenjohtajana toimi Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan varadekaani, ympäristömuutoksen professori Atte Korhola, ja sen varapuheenjohtajana toimi Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston edellinen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) Työryhmä sai oman esityksensä valmiiksi 30.6.2021.

Maa- ja metsätalousministeriön uutta retkeilyalueryhmää vetää Metsähallituksen pääjohtaja Juha S. Niemelä, ja varapuheenjohtajana toimii Hämeenlinnan kaupunginhallituksen nykyinen puheenjohtaja Jari Koskinen (kok.). Heidän on määrä saattaa ryhmänsä työ päätökseen 30.6.2022 mennessä.

Evon tiedekansallispuistohanke jakoi voimakkaasti mielipiteitä varsinkin lähialueella. Erityisesti metsästäjät ja paikalliset maanomistajat kokivat, että heitä ei kuunneltu riittävästi. Löydät tästä linkistä Keski-Hämeen uutiset Evon tiedekansallispuistohankkeesta.

Maa- ja metsätalousministeriön asettaman uuden työryhmän tehtävänä on ministeriön mukaan toimeenpanna Evolle viime vuonna vahvistettua matkailun ja maankäytön yleissuunnitelmaa niin, että kehitystyössä otetaan korostetusti huomioon Natura-verkostoon kuuluvat alueet sekä tutkimuksen ja koulutuksen tarpeet. Työ tulee toimeksiannon mukaan saada valmiiksi 30.6.2022 mennessä, ja siitä saatuja kokemuksia on tarkoitus sen jälkeen hyödyntää myös muiden valtion retkeilyalueiden kehittämisessä sekä mahdollisten uusien retkeilyalueiden suunnittelussa.

–Valtion retkeilyalueiden kehittäminen monipuolisen luontoliikunnan alueiksi edellyttää reittiverkoston, palveluvarustuksen ja liiketoimintarakennusten hyvää tasoa sekä ennakoitavaa toimintaympäristöä myös matkailuyritysten näkökulmasta. Pelkät Metsähallituksen toimenpiteet eivät yksin riitä alueiden vetovoiman ja käyntimäärien kasvattamiseen – mukaan tarvitaan myös kuntien ja yritysten panosta, korostaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.)

On valitettavaa, etteivät ympäristöministeriö ja luonnonsuojelujärjestöt lähteneet pyynnöistä huolimatta mukaan työryhmään keskustelemaan näistä jatkokehitystarpeista.

Jari Leppä, maa- ja metsätalousministeri

TYÖRYHMÄN JÄSENET tulevat maa- ja metsätalousministeriöstä, opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Luonnonvarakeskuksesta, Metsähallituksen luontopalveluista, Asikkalan ja Padasjoen kunnista, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta, Suomen Partiolaiset ry:stä, Hämeen ammattikorkeakoulusta (HAMK), Hämeen metsänhoitajista, Metsästäjäliiton Etelä-Hämeen piiristä, Suomen Ladusta, Helsingin yliopistosta ja alueen yrittäjistä.

– Tavoitteena on hyödyntää Evon aluetta jatkossakin merkittävänä koulutusta ja tutkimusta palvelevana alueena. Alueella toimivat jo nyt muun muassa Hämeen ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopisto, eikä tutkimuskäytön laajentamisellekaan ole esteitä. On valitettavaa, etteivät ympäristöministeriö ja luonnonsuojelujärjestöt lähteneet pyynnöistä huolimatta mukaan työryhmään keskustelemaan näistä jatkokehitystarpeista, sanoo ministeri Leppä maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa.

Evosta pyritään viime vuonna vahvistetun matkailu- ja maankäyttösuunnitelman mukaan luomaan luontomatkailun huippukohde, joka tarjoaa monimuotoiseen luontoympäristöön ja kulttuurihistoriallisiin arvoihin pohjautuvia elämyksiä sekä luonnon monimuotoisuudesta oppimiseen liittyviä sisältöjä niin kotimaisille kuin kansainvälisille matkailijoille. Tähän tavoitteeseen liittyy myös Evon liittäminen mukaan Suomen ja Viron yhteiseen retkeilyalueverkostoon, johon kuuluvat Suomesta myös Ruunaan, Kylmäluoman ja Oulujärven retkeilyalueet. Evo on näistä tällä hetkellä ainoa selkeästi Etelä-Suomessa sijaitseva alue.

– Etelä-Suomen Erähelmeksikin kutsuttu Evo on merkittävä erämatkailukohde ja erittäin suosittu metsästys- ja kalastusharrastajien keskuudessa. Kestävä ja turvallinen metsästys ja kalastus tulevat jatkossakin olemaan keskeinen osa Evon retkeilyalueen virkistyskäyttöä, painottaa ministeri Leppä.

– Retkeilyalueilla esimerkiksi majoitustoiminta voi sijoittua myös alueen sisäpuolelle, ja tavoitteena on mahdollistaa alueen elinkeinorakenteen ja liiketoiminnan kehittäminen niin, että alueen investoinneista vastaavat palvelujen tuottajat itse. Metsähallituksen roolina on ainoastaan luoda mahdollisuuksia toimintojen kehittämiselle, kertoo Metsähallituksen pääjohtaja Juha S. Niemelä.

– Valtion maiden virkistyskäyttökysyntä kasvaa koko ajan ja tätä tarkoitusta varten tarvitaan jatkossa myös uusia ulkoiluun, virkistyskäyttöön ja luontomatkailuun erikoistuneita alueita, jatkaa Niemelä. Tämä on myös yksi parhaillaan valmisteilla olevan kansallisen virkistyskäyttöstrategian tavoitteista.

Lue myös: Maa- ja metsätalousministeriön tiedote

Evon retkeilyalueen maankäytön ja matkailun yleissuunnitelma