Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona | Päijät-Hämeeseen uusia rajoituksia, jotka voi välttää koronapassilla

Aluehallintovirasto ei suostunut sairaanhoitopiirin pyyntöön tiukemmista rajoituksista.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä rajoitetaan Päijät-Hämeessä lauantainaista 27.11. alkaen korkeariskisiä, sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia. Niihin kuuluvat yhteislaulutilaisuudet sekä sellaiset tilaisuudet, joissa on yleisöä seisomakatsomoissa. Rajoitusten vaihtoehtona tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin.

Päätös koskee koko Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin aluetta ja on voimassa 27.11.–26.12.2021. Päätöksellä rajoitetaan sisätiloissa seisomakatsomojen henkilömäärää niin, että tilaisuudessa voi olla enintään 20 henkilöä, joilla ei ole istumapaikkaa. Istumapaikallisten katsomojen osallistujamäärää ei rajoiteta.

Katsomolla tarkoitetaan tilaa, josta yleisö voi seurata esitystä, ottelua tai vastaavaa tapahtumaa. Siten päätös ei kohdistu esimerkiksi messutoimintaan. Päätös kohdistuu vain tilaisuuden yleisöön, ei henkilökuntaan, esiintyjiin tai esimerkiksi urheiluotteluiden pelaajiin.

Päätöksellä rajoitetaan lisäksi sisätiloissa järjestettäviä yhteislaulutilaisuuksia, jotka ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan koronaviruksen leviämisen kannalta korkeariskisiä tapahtumia. Jos yhteislaulutilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä, tilaan saa ottaa enintään puolet muun lainsäädännön nojalla tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä. Yhteislaulutilaisuudella tarkoitetaan tilaisuutta, jonka pääasiallista sisältöä on yhteislaulu. Päätös koskee myös yhteislaulutilaisuuksia, joissa on istumapaikat.

Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa. Jos koronapassi otetaan käyttöön kokoontumisrajoitusten vaihtoehtona, sitä tulee edellyttää koko tilaisuuden osalta. Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei tarkasteta henkilökunnalta, esiintyjiltä tai ottelussa pelaavilta urheilijoilta.

Päätöksessä on aluehallintoviraston mukaan otettu huomioon hallituksen tuorein hybridistrategia ja sosiaali- ja terveysministeriön ohjaus, joissa painotetaan riittäviä mutta kohdennettuja rajoitustoimia, sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arviot tilaisuuksien riskipotentiaalista. Päätöstä valmisteltaessa on pyydetty asiantuntija-arvio Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiriltä.

Sairaanhoitopiiri esitti lausunnossaan vielä laajempia kaikkiin yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin kohdistuvia kokoontumisrajoituksia alueelle, mutta tässä vaiheessa emme vielä todenneet niitä välttämättömiksi.

Oona Mölsä

– Sairaanhoitopiiri esitti lausunnossaan vielä laajempia kaikkiin yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin kohdistuvia kokoontumisrajoituksia alueelle, mutta tässä vaiheessa emme vielä todenneet niitä välttämättömiksi. Rajoitukset kohdennetaan nyt niihin tilaisuuksiin, joissa tartuntariskin on arvioitu olevan suurin, sanoo ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa.

Myös kunnilla on mahdollisuus tarvittaessa asettaa tiukempia rajoituksia alueellaan.

Ravintoloita velvoittaa oma tartuntatautilain pykälänsä, jossa on vastaavat vaatimukset. Lisäksi valtioneuvoston asetuksella rajoitetaan alueellisesti muun muassa ravintoloiden aukiolo-, anniskelu- ja asiakasmääriä. Näitä rajoituksia on noudatettava myös ravintoloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa. Myös ravintolatoiminnan rajoituksista voi vapautua ottamalla koronapassin käyttöön.

Tartuntatautilain pykälän 58 c yleiset hygieniavelvoitteet ovat kuitenkin voimassa koko Suomessa erilaisissa yleisö- ja asiakastiloissa ilman viranomaispäätöksiä. Terveysturvallisuuden parantamiseksi tiloista vastaavien toimijoiden on noudatettava seuraavia velvoitteita:

• asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen

• asiakkaille ja osallistujille annetaan toimintaohjeet riittävän etäisyyden ylläpitämisestä, käsien puhdistamisesta ja muista vastaavista käytännöistä, joilla estetään tartuntojen leviämistä

• tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan

• asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään toiminnan erityispiirteet huomioiden mahdollisimman väljästi. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.