Alvettulan koulun kuudesluokkalaiset ovat perinteisesti lähteneet leirikouluun ja rahaa siihen on kerätty esimerkiksi järjestämällä kahvituksia eri tilaisuuksissa. Nyt korona-aikana tällainen varainkeruu on kuitenkin ollut mahdotonta. Alvettulassa ei jääty neuvottomaksi, vaan kuudesluokkalaiset ovat vanhempien avulla toteuttaneet hienon kalenteriprojektin. Mukaan saatiin myös useita paikallisia ja vähän pidemmältäkin olevia yrityksiä sponsoreiksi ja monipuolisessa projektissa löytyi kaikille tekemistä.
– Tässä yhdistyvät monet asiat. Kun koulun tulevaisuus on taas ollut tapetilla, on haluttu tuoda esiin myös kylää ja sen yhteisöllisyyttä. Alvettulan koulu on perinteisen koulukaupungin ainoa yhdysluokkapedagogiaa soveltava koulu, ja olisi hienoa nähdä sen toimivan myös tulevaisuudessa, kalenteriprojektin ideoijana toiminut vanhempi Hanna Rantala sanoo.

Kalenteri sisältää sekä kuvia että videoita, joissa on haluttu tuoda esiin välähdyksiä omasta kylästä ja kotiseudusta, sen luontokohteista, historiasta ja koulutoiminnasta. Videot oppilaat ovat tehneet vapaa-ajallaan mutta kuvia he ovat ottaneet niin koulu- kuin vapaa-ajallakin. Samoin kalenterikuvien valinta on tapahtunut yhteisesti koko luokan kesken.
– Koulussa lähdimme porukalla kiertämään kylää ja kuvaamaan, ja luokassa sitten katsottiin yhdessä, mitkä kuvat olivat hyviä. Oli tietysti haastavaa, kun kaikkien kuvien piti olla hyviä, eikä saanut olla esimerkiksi heilahtaneita kuvia, kertoo Riina Mustajoki, jonka omasta kotipihasta ottama kuva pääsi kalenterin kansikuvaksi.
Kuvissa on nähtävissä kylää ja sen elämää monipuolisesti. On koulun naapuritalo, Alvettulan vanha silta ja hauholainen järvenselkä, on koulun oppilaita opiskelemassa keväällä ulkona ja viides–kuudesluokkalaisia pyöräretkellä. Joulukuun kuva on koulun 150-vuotisjuhlan aikaan nähdystä juhlavalaistuksesta. Onpa yhteen kuvaan päässyt perhonenkin.
Alvettulan koulu on perinteisen koulukaupungin ainoa yhdysluokkapedagogiaa soveltava koulu, ja olisi hienoa nähdä sen toimivan myös tulevaisuudessa.
Hanna Rantala
Jokaiseen kalenterikuukauteen liittyy QR-koodi, jota klikkaamalla pääsee tekemään fiktiivisen matkan viikinkiaikaiseen Hämeeseen, linnavuorelle ja vanhalle sillalle. On mahdollista kuulla entisten oppilaiden koulumuistoja Alvettulan, Hyömäen ja Ilmoilan kansakouluista tai lähteä mukaan etsimään Hämeen kylmänkukkaa. Rikulanrannassa on haastateltu Marjatta Tuomistoa entisajan koulunkäynnistä.
– Osassa videoita tarvittiin enemmän nippelitietoa historiasta, siinä vanhemmat olivat apuna, Aino Porvari sanoo.

Aino Porvarilla oli kokemusta videoiden tekemisestä jo entuudestaan, joten leikkaaminen ja editointi sujuivat. Hanna Rantalan suosikki on video, jossa lähdetään kylmänkukan etsintään. Riina Mustajoen ja Aino Porvarin mielestä erityisen mukavaa oli tehdä video, jossa lähdettiin unimatkalle vanhanajan kouluun. Videossa Riina Mustajoki nukahtaa omassa koulussa, ja herätessään hän onkin yhtäkkiä vuosien takana vanhassa koulumaailmassa. Vanhan ajan koulun osuus kuvattiin Napialan Wanhassa koulussa.
Kun vuoden mittainen projekti on saatu valmiiksi, ovat tunnelmat hyvät ja tekijät tyytyväisiä. Myyntikin on lähtenyt vauhdilla liikkeelle.
– Enää ei tarvitse ihan koko ajan kulkea puhelin kädessä kuvaamassa, Riina Mustajoki sanoo.
Kalenteria on myyty tuttaville tilauslomakkeella sekä käyty tekemässä myyntityötä ovelta ovelle. Myös kirjasto ja paikalliset yritykset ovat auttaneet myyntityössä. Ensimmäinen 200 kalenterin myytiin jo loppuun, ja se yllätti positiivisesti. Uutta erää odotellaan saapuvaksi painosta parhaillaan.
Vielä ei ole koronan vuoksi voitu suunnitella, minne leirikoulurahoilla mennään, mutta yhteistä, mukavaa tekemistä niillä on tarkoitus toteuttaa.