Korona on vaikuttanut lammilaisen eläinlääkärin Ulla Eerolan työarkeen melko vähän

Eläinlääkäri ja yrittäjä Ulla Eerola kertoo, että erilaisten tarvikkeiden saatavuudessa on ollut koronan takia muutosta. Joistain lääkeaineista, neuloista ja esimerkiksi leikkaushansikkaista on ollut puutetta, sillä pandemian aikaan tarvikkeita myydään ensisijaisesti ihmisten hoitoon.

– Selvästi on ollut poikkeuksellisen paljon puutoksia, sanoo Eerola, mutta tilanne ei kuitenkaan ole ollut liian haastava.

Asiakkaiden lukumäärä on ollut vaihtelevaa. Korona-ajan alussa pieneläinpotilaiden lukumäärä väheni, koska ei oikein tiedetty vielä taudista, joten ei käyty niin paljon julkisilla paikoilla kuten eläinlääkärissä. Kuitenkin myöhemmin asiakkaiden lukumäärä alkoi kasvaa ja normalisoitua. Ihmiset ostivat paljon lemmikkejä pandemian tuotua lisää vapaa-aikaa. Tästä Eerola on kuitenkin hieman huolissaan, koska esimerkiksi, kun maailma taas avautuu eikä voi välttämättä enää tehdä kotona töitä, eläin ei ehkä kestä suurta muutosta. Joissain paikoissa eläimiä on myös hylätty, koska on huomattu, että lemmikille ei enää olekaan aikaa.

Eerola kertoo eläinten keskuudessa liikkuvista viruksista, joiden tilanne on ollut viime vuosina aika rauhallinen. Eläimiin voi tarttua monia koronaviruksia. Ihmisiin tarttuva koronavirus on huomattu leviävän myös esimerkiksi minkkeihin, kissoihin ja Amerikassa valkohäntäpeuroihin, minkä takia muun muassa Tanskassa minkkejä on jouduttu lopettamaan, koska on pelätty viruksen leviävän eläimestä takaisin ihmisiin.

Viime aikoina siipikarjan keskuudessa on jyllännyt lintuinfluenssa, mikä on johtanut monien lintujen kuolemiin.

Ikinä ei tiedä milloin tulee äkillisiä tapaturmia, joihin pitää mennä heti auttamaan.

Ammatinvalinta oli Eerolalle helppo. Hän tiesi jo 7-vuotiaana haluavansa eläinlääkäriksi.

– Tulen juttuun eläinten kanssa, Eerola kertoo. Hän sai pienenä nähdä eläinlääkärin työskentelyä, koska hänellä oli omia lemmikkejä, minkä ansiosta hän kiinnostui ammatista. Ennen Eerola oli esimerkiksi kunnan eläinlääkärin sijaisena, mutta ajan myötä hänestä tuli yksityisyrittäjä Lammille.

Eerola hoitaa kaikkia eläinlajeja, isoja ja pieniä, mutta on erikoistunut tuotantoeläinten, kuten lehmien, hoitamiseen. Hän pystyy tekemään niille myös leikkauksia, toisin kuin pieneläimille hän antaa yleensä vain tarvittavan ensiavun.

Tyypillinen työpäivä alkaa Eerolan mukaan kahdeksalta aamulla toimistotöillä. Hän vastailee kahdeksasta yhdeksään työpuhelimeensa, minkä jälkeen hän lähtee työpaikalleen vastaanotolle. Aamupäivällä hän on yleensä hoitamassa tuotantoeläimiä muun muassa navetoilla. Iltapäivästä Eerola ottaa pieneläimiä hoitoon vastaanotollensa. Hän kuitenkin vielä tarkentaa, että päivän aikataulut voivat aina muuttua.

– Ikinä ei tiedä milloin tulee äkillisiä tapaturmia, joihin pitää mennä heti auttamaan.

Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia. Juttu on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa 25.11.2021.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut