Koirat ja metsästys ovat lammilaiselle erityisluokanopettajalle Kati Heinoselle tärkeä osa elämää

Hakkalan koulun erityisluokanopettajalla Kati Heinosella on kolme jämtlanninpystykorvaa Nelliina, Unelma ja Xofie, joiden kanssa hän harrastaa karhun ja hirvenmetsästystä. Heinosella on myös länsisiperianlaika Taiga, jonka kanssa hän harrastaa lintumetsästystä.

Heinonen käy koiriensa kanssa myös kisoissa ja näyttelyissä. Esimerkiksi jämtlanninpystykorva Unelma on Suomen ja Ruotsin kaksoisvalio ja monen maan muotovalio. Kati on käyttänyt Unelmaa myös narttujen SM-kisoissa. Nelliina on juuri käynyt pentunäyttelyssä Lahdessa.

Näyttelyitä varten ei Heinosen mukaan tarvitse koirien kanssa juurikaan harjoitella.

– Näyttelyssä koiran on tärkeää olla vain oikeanlainen rakenteeltaan.

Työpäivän ajaksi Kati Heinonen vie pennut koirataloon, missä ne leikkivät leluillaan ja viettävät työpäivän ajan, kunnes Heinonen pääsee töistä ja lähtee koirien kanssa lenkille ja metsään.

Metsästyksessä hirvikoiralle laitetaan tutkapanta, ja koira lasketaan metsään. Koira etsii hirven ja alkaa haukkua. Kun koira haukkuu, metsästäjä pääsee liikkumaan lähelle hirveä ampuakseen hirven.

Kati Heinonen

Jämtlanninpystykorvan pentu maksaa Heinosen mukaan noin tuhat euroa.

Metsästystä Kati Heinonen kertoo harrastaneensa lapsesta asti, ja metsästyskortin hän hankki 15-vuotiaana. Tällä hetkellä Heinonen kuuluu kahteen metsästysseuraan. Seuroissa on hänen mukaansa muitakin naisia, mutta nuoria hän toivoisi lisää toimintaan mukaan.

Hirviporukassa on Heinosen mukaan yleensä noin 13–20 henkeä.

– Metsästyksessä hirvikoiralle laitetaan tutkapanta, ja koira lasketaan metsään. Koira etsii hirven ja alkaa haukkua. Kun koira haukkuu, metsästäjä pääsee liikkumaan lähelle hirveä ampuakseen hirven, Heinonen kertoo metsästyskoiran tehtävistä.

Hakkalan koululle Kati Heinonen tuli erityisluokanopettajaksi vuonna 2004, ja sitä ennen hän oli opettajana sairaalakoulussa. Hänen unelma-ammattinsa on ollut opettaja tai eläinlääkäri.

Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia. Juttu on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa 25.11.2021.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut