Historian havinaa - oppilaiden oivallukset piristävät lammilaisen Hakkalan koulun historianopettajan Miia Räihän päivää

Hakkalan koulun historian ja yhteiskuntaopin opettajan Miia Räihän lempiaine on ollut historia jo alakoulusta lähtien.

– Minua on kiinnostanut erityisesti Suomen historiasta se aika, kun siirryttiin Ruotsin vallan alta Venäjän keisarikuntaan. Historialliset elokuvat ja sarjat ovat myös lähellä sydäntä.

Miia Räihä valmistui Itä-Suomen yliopistosta vuonna 2016, ja pääsi heti opettamaan. Hän opettaa kolmatta vuotta Hakkalan koulussa.

– Opettajan työssä on antoisinta mukavat oppilaat, oppilaiden oivallukset, työkaverit – ja tietysti pitkä kesäloma, Räihä naurahtaa.

Haastavinta työssä on Räihän mukaan eritasoisten oppilaiden opettaminen samaan aikaan, sillä jotkut osaavat aiheen jo valmiiksi ja toisia pitää auttaa vähän enemmän.

– Tasapainon löytäminen oppitunnin aikana on vaikeaa. Tietysti myös työmatka Lahdesta Lammille vaikeuttaa.

Minua on kiinnostanut erityisesti Suomen historiasta se aika, kun siirryttiin Ruotsin vallan alta Venäjän keisarikuntaan.

Miia Räihä

Yläkoulun historiassa on Räihän mukaan niin paljon sisältöä, että projekteihin ei juuri jää aikaa. Yhteiskuntaopissa projekteja on enemmän.

– Yhdeksännen luokan yhteiskuntaopissa on tänäkin lukuvuonna luvassa Yrityskylä-projekti, jossa harjoitellaan yrittäjyyttä ja Ajokortti työelämään -kurssi, jossa käydään läpi työelämän asioita.

Hyvää vastapainoa työlle on koiran kanssa lenkkeily. Miia Räihällä onkin kolme ja puolivuotias Nox-niminen “vilkas ja iloinen” belgianpaimenkoira.

– Lapsena olisin halunnut olla näyttelijä, ajattelin että se olisi voinut olla mukavaa, Räihä kertoo yhdestä lapsuuden urahaaveestaan. Historia vei kuitenkin mukanaan, ja Räihä tiesi jo lukioikäisenä haluavansa opiskella sitä.

Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia. Juttu on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa 25.11.2021.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut