Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Partio elämäntapana; Marja-Leena Vitie kertoo miettivänsä kaiken kohtaamansa kohdalla, voisiko sitä käyttää partiossa

Partion on perustanut Robert Baden-Powell Englannissa vuonna 1907. Baden-Powell kertoi partion tavoitteena olevan kasvattaa itsenäisiä, vastuuntuntoisia ja aktiivisia yhteisön jäseniä.

Partiolle omistautunut Lammin Evonkävijöiden lippukunnanjohtaja Marja-Leena Vitie kertoo käyttävänsä viikoittain aikaa partioon noin 13 tuntia. Hän haluaa välittää partion arvomaailmaa lammilaisille lapsille ja nuorille, sekä opettaa heille vanhoja partioperinteitä. Hänen mielestään partiossa on parasta sen yhteisöllisyys ja monipuolisuus, sekä se että siellä voi toteuttaa itseään ja tuoda omia ideoitaan käytännön toimintaan. Yksi iso syy hänen suureen partioon kohdistuvaan ajankäyttöönsä on kaiken suunnittelu ja ajattelu. Hänen vastuullaan on suunnitella leirejä ja muita tapahtumia nuorille partiolaisille.

Kaikki partiolaiset kutsuvat Marja-Leenaa lyhyesti Lennuksi. Hän liittyi partioon jo 11-vuotiaana kavereiden suostuttelemana. Eniten häneen ovat partionjohtajana vaikuttaneet kaikki hänen nuorena johtamansa ja ohjaamansa partio- ja lippukuntaleirit. Hän ei ole milloinkaan katunut partioon liittymistä, vaikka se onkin välillä raskasta. Vaikeaa on varsinkin sovitella kaikki partioelämä arkeen.

Viimeisimpiä tapahtumia oli nuorille valmistettu halloween-rata, jonka suunnitteluun ja luomiseen meni kokonaisuudessaan noin kuusi tuntia. Vitie kertoo partion olevan mielessään aina, niin että kun saa jotain käsiinsä, hän kysyy itseltään, voisiko tätä jotenkin hyödyntää partiotoiminnassa. Hän haluaa seurata Baden-Powellin sanoja ja jättää tämän maailman vähän parempana kuin sen löysi.

Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia. Juttu on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa 25.11.2021.

Yritä jättää tämä maailma vähän parempana kuin sen löysit, ja kun tulee vuorosi kuolla, voit kuolla onnellisena tuntiessasi, että et ainakaan kokonaan ole aikaasi tuhlannut, vaan olet tehnyt parhaasi.

Robert Baden-Powell viimeisessä viestissään partiolaisille