Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona | Kanta-Hämeen keskussairaalassa koronatartuntoja – altistuneissa kaksi potilasta ja kymmenen hoitajaa

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on todettu kahdella potilaalla covid-tartunta, joka saanut alkunsa sairaalahoidon aikana, kertoi johtajaylilääkäri Sally Leskinen torstain mediainfossa.

Toinen tartunta on tullut esiin seulontatestissä oireettomalla potilaalla, toisella potilaalla oireiden alettua. Tähän mennessä tartunnalle altistuneiksi katsotaan kaksi potilasta ja noin kymmenen hoitohenkilökunnan jäsentä.

– Tartunnat on todettu kahdella eri osastolla, ja niiden välistä yhteyttä jäljitetään parhaillaan, henkilökuntaa ja potilaita seulotaan hyvin laajasti, Leskinen kertoi.

Tähän mennessä kahdella henkilökuntaan kuuluvalla on seulonnoissa löydetty covid-tartunta. He ovat oireettomia ja rokotettuja.

– Kaikki tarpeelliset muut toimet sairaalaepidemian estämiseksi otetaan käyttöön, ja vierailuja rajoitetaan osastoilla 6A ja 6B, mutta vierailulle millekään osastolle EI saa tulla oireisena, edes kahden rokotteen turvin, Leskinen muistutti.

Viimeisen viikon aikana Kanta-Hämeessä on todettu 149 uutta koronatartuntaa. Valtaosa sairastuneista on ollut alle 50-vuotiaita, tapauksia on nyt runsaasti alle 12-vuotiailla lapsilla, joilla on ollut myös koulussa tai päiväkodissa saatuja tartuntoja. Myös joissakin hoivayksiköissä on ollut tartuntatapauksia, mutta ne on Leskisen mukaan pystytty toistaiseksi vielä rajaamaan hyvin, mutta valppautta tarvitaan nyt kaikkialla.

– Tartunnanjäljitys perusterveydenhuollossa on erittäin kuormittunut, ja tilanne on hyvin haastava.

Haasteita tuottavat Leskisen mukaan myös rokotushenkilökuntaan kohdistuvat paineet: rokotusvastaisen viestinnän ja painostuksen rinnalle on rokotuspaikoilla uutena ilmiönä noussut esiin yksittäisten henkilöiden turhautuminen, kun kolmatta rokotetta ei ole annettu ”etukäteen”, ennen kuuden kuukauden aikarajaa toisesta rokotteesta.

– Pyydämme ihmisiltä ymmärrystä sille, että näissä vaikeissa tilanteissa henkilökunnan on toimittava tiukasti THL:n ohjeitten varassa, niistä ei voi poiketa.

Tällä hetkellä Kanta-Hämeessä on sairaalahoidossa viisi koronapotilasta. Tehohoidossa ei yhtään. Kahden viimeisen viikon aikana koronaan on menehtynyt kaksi potilasta.

– Vaikka rokotuskattavuus nousee, ilmaantuvuuden noustessa korkeaksi myös rokotettuja joutuu sairaalaan, Sally Leskinen kertoi.

–Rokotteen 80–85-prosenttinen suojateho tarkoittaa, että sadasta rokotetusta 15 saa kuitenkin oireisen taudin, ja heistä edelleen muutama sairaalahoitoa vaativan taudin.

Tehohoitoon joutuu Leskisen mukaan kuitenkin huomattavasti pienempi osa kuin rokottamattomista. Syyskuun alusta alkaen sairaalahoitoon joutuneista rokottamattomista joka neljäs oli tehohoidossa, ja rokotetuista tehohoitoon joutui vastaavasti vain joka kolmastoista.

– Sairaalakuormituksen kasvun ehkäisemiseksi keskeisen tärkeää olisi täydentää vaillinaisesti rokotettujen aikuisten suoja mahdollisimman pian, Leskinen painotti.