Korona | Kanta-Häme siirtyy leviämisvaiheeseen

Ravintolarajoitukset käyttöön ensi viikon aikana, koronapassilla voi pitää ovet avoinnaa.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä kertoo tiedotteessaan käsitelleensä Kanta-Hämeen nopeasti heikentynyttä koronatilannetta ja päättäneensä siirtää maakunnan taas leviämisvaiheeseen. Keskustelua ryhmässä oli herättänyt se, että Suomen hybridistrategian mukaan epidemiavaiheiden käytöstä on tarkoitus luopua maanantaina 15. marraskuuta.

– Meillä on kuitenkin ennakkotieto, että vaikka vaiheiden nimi saattaa muuttua ja kriteerit tarkentua, niin tulemme täyttämään myös ne. Konkreettinen seuraus päätöksestämme on se, että esitämme valtioneuvostolle ravintolarajoitusten käyttöönottoa maanantaina. Se tarkoittaa todennäköisesti sitä, että maakunnan ravintoloiden tulisi valmistautua koronapassin käyttöön ensi viikon aikana, sanoo pandemiaryhmän vs. puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Juhani Grönlund.

Ravintolat voivat vapautua määrättävistä rajoituksista edellyttämällä asiakkailtaan koronapassin näyttämistä. Valtioneuvosto suunnittelee koronapassin käytön laajentamista edelleen.

– Kanta-Hämeessä tuemme koronapassin käytön laajentamista. Rokotukset ovat edelleen ainoa tie ulos pandemiasta ja rokottamattomat ihmiset aiheuttavat riskin itselleen ja muille ihmisille. Vaikka myös rokotettujen on mahdollista tartuttaa tautia, riski on kuitenkin selvästi pienempi kuin rokottamattomilla. Täysi rokotussarja antaa erinomaisen suojan vakavaa tautimuotoa vastaan, mutta sekään suoja ei ole täydellinen ja siksi myös rokotettuja päätyy sairaalahoitoon viruksen kulkiessa väestön lävitse, Grönlund perustelee.

Maski- ja etätyösuositukset tulevat myös takaisin. Vahva maskisuositus astuu voimaan kaikissa sisätiloissa ihmisten parissa liikuttaessa ja etätyösuositus soveltuvilla toimialoilla ja työpaikoilla loppuvuoden ajaksi.

Maskisuositus jättää kuitenkin harkinnanvaraa kunnille yläkoulujen osalta.

Se tarkoittaa todennäköisesti sitä, että maakunnan ravintoloiden tulisi valmistautua koronapassin käyttöön ensi viikon aikana.

Juhani Grönlund, hallintoylilääkäri

– Koronaepidemian aikana omaksutut hyvät käytänteet ovat valitettavasti päässeet ihmisillä jo unohtumaan. Hyvää käsihygieniaa tulee noudattaa ja erityisesti se pitäisi muistaa, että kouluun, työpaikoille ja muiden ihmisten pariin ei pitäisi mennä lievästikään oireisena. Myös täyden rokotussarjan saaneiden ihmisten kannattaa hakeutua testaukseen, jos kuuluu riskiryhmiin tai työskentelee niiden parissa, hallintoylilääkäri Grönlund muistuttaa.

Kanta-Hämeessä ovat edelleen voimassa myös tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset, joilla parannetaan asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisuutta. Tartuntatautilain pykälässä 58 c määritellään yleiset hygieniavaatimukset, joita laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on noudatettava:

- Asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

- Asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytäntöjä koskevat toimintaohjeet.

- Tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan.

- Asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi kuin se on mahdollista toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Tällä hetkellä vaatimukset ovat voimassa vuoden 2021 loppuun asti.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut