Korona: Tartuntamäärät ovat kasvussa, tehohoitoon joutuu yhä useammin rokottamaton

Rokottamattomien riski sairastua sairaalahoitoa vaativaan koronaan on sairaanhoitopiirien mukaan tällä hetkellä suuri. Colourbox

Koronatilanne on heikentynyt sekä Päijät-Hämeessä että Kanta-Hämeessä kahden viimeisen viikon aikana. Sairaanhoitopiirien omat tiedotteet julkaistaan eri aikoina, mutta THL:n koronakartan kertomien lukujen perusteella tartuntoja on Kanta-Hämeessä tullut kahden viime viikon aikana 142 ja Päijät-Hämeessä 446. Hämeenlinnassa kahdessa viikossa uusia tartuntoja on tullut 91 ja Hollolassa 49.

Kanta-Hämeessä kaksi kolmesta varmistetusta tapauksesta kuului lokakuussa ikäryhmään 15–50 vuotta. Tartunnoista kolmannes on saman talouden sisäisiä tartuntoja, seuraavaksi yleisimmin ystävien tapaamisiin ja työpaikkoihin liittyviä.

– Syyslomaviikon jälkeen muualla Suomessa sekä ulkomailla, erityisesti Virossa saatujen tartuntojen määrä on kasvanut, kerrotaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin verkkosivuilla.

Sairaalakuormitus oli sairaanhoitopiirin mukaan myös kasvanut kahden aikaisemman viikon aikana johtuen osittain ikääntyneiden pitkistä hoitojaksoista.

Lokakuussa sairaalaan joutui pääasiassa yli 55-vuotiaita. Tehohoidossa oli viisi henkilöä, joista neljä oli rokottamattomia. Yksi ikääntynyt, muun sairauden vuoksi riskiryhmään kuulunut henkilö menehtyi.

Tartuntojen ilmaantuvuus jatkuu maakunnassa korkeahkolla tasolla. THL:n koronakartan mukaan se oli maanantaina 8.11.2021 koko Kanta-Hämeen alueella 88,3 ja Hämeenlinnan alueella 86,7. Rokottamattomien aikuisten riski sairastua sairaalahoitoa vaativalla tavalla on sairaanhoitopiirin mukaan suuri, joten puuttuvan rokotesuojan täydentäminen on ehdottoman tärkeää.

Päijät-Hämeessä epidemiatilanne on hyvinvointiyhtymän mukaan edelleen vaikea. Viime viikolla lähes kaikki epidemiaa kuvaavat luvut olivat toissa viikkoa huonommat. Ilmaantuvuusluku on Päijät-Hämeessä edelleen hyvin korkea, koko maakunnan alueella THL:n koronakartan mukaan 204,1 ja Hollolassa 141,8.

Vaikka koronatilanne onkin Päijät-Hämeessä vaikein Lahden seudulla, on rokottamattomien riski sairastua koronaan koko maakunnan alueella tällä hetkellä suuri, ja rokottamattomien sairaalahoidon tarve on korkea. Sairaalahoitoon joutui viime viikolla 13 koronapotilasta, ja heistä yhdeksän oli rokottamattomia. Päijät-Hämeessä on koko pandemian aikana menehtynyt 31 henkilöä, kahden viimeisen viikon aikana viisi.

Suomessa kerättyjen tilastojen mukaan rokottamattoman riski joutua sairaalahoitoon on 15–20-kertainen verrattuna kaksi rokotusta ottaneeseen henkilöön.

Kommentoi