Hauhon vuoden yrittäjä 2021 | ”Virheetön tulee lähes samalla vaivalla kuin vähän sinne päin.”

Hauhon vuoden yrittäjäksi 2021 valittu Terak Oy:n Jani Termonen kertoo Hämeen yrittäjien tiedotteessa haluavansa vaalia ja vaatia tekemisissään laatua. Rakennusala käy kohtalaisen kuumana, mutta menestyksen haasteet ovat hänen mukaansa lisääntyneet.

Jani Termonen sai rakennetekniikan insinöörin paperit käteen vuonna 2007 ja samana vuonna perusti oman rakennusalan yrityksen, Terak Oy:n. Rakennushommissa hän oli ollut jo ammattikoulusta lähtien.

– Insinöörikoulutuksessa toteutin rivitalohankkeen opinnäytetyönä. Siitä kaikki lähti ja käytännön syistä oli järkevintä perustaa osakeyhtiö. Ei ole koskaan ollut tarvetta harhautua tästä ammatista muualle, toteaa Termonen valinnastaan kertovassa tiedotteessa.

Yrityksessä on kolme työntekijää ja vaihtelevasti tarvitaan sesonkiapua. Pieni on markkinoilla ketterä, mutta Termosella on omaa toimintaa kuvaava voimasana.

– Laatu. Kai se on kykyä ja halua nähdä projekti maaliin asti. Virheetön tulee lähes samalla vaivalla kuin vähän sinne päin. Kun jo alussa kaikki on suorassa ja jiirissä, niin loppu on helppoa. Laatua ei ole pelkästään rakentajan vastuu, vaan myös se, mitä asiakkaan silmä näkee, vuoden yrittäjä kertoo.

Terak Oy:n työsarkaa ovat omakoti- ja rivitalorakentaminen sekä liike- ja julkisten kiinteistöjen saneeraukset. Tällä hetkellä rakennetaan erityisesti vapaa-ajan asuntoja.

Meillä on töissä ahkera ja hyvä jengi, joka ajattelee huomiseenkin. Toivottavasti eivät kärsi ylenpalttisesta tarkkuudestani.

Jani Termonen

– Pääsääntöisesti kontaktit saadaan viidakkorummun kautta. Lisäksi olemme tehneet esimerkiksi kilpailutuksen kautta puolustusvoimille harjoitustiloja, oikean talon näköisiä rakennelmia, missä niitä koeponnistetaan taisteluoloissa, kertoo Termonen.

Arkkitehtien, LVI- ja sähköurakoitsijoiden sekä maalarien luottoverkosto on Hauhon vuoden yrittäjälle tuttu pitkältä ajalta. Rivitalohankkeissa rahoittajan riski on melko suuri, ja omaakin pääomaa tarvitaan. Materiaalien voimakas hintojen nousu on samalla uhkana.

– Puun hinta on jopa kolminkertaistunut lyhyessä ajassa. Jos on pystynyt tilaamaan ajoissa, niin saa tavaraa. Akuuteissa tilanteissa joutuu välillä kiertämään useammankin puutavaraliikkeen, että saa riittävästi materiaalia, Termonen sanoo Hämeen yrittäjien haastattelussa.

Osaavista rakennusammattilaisista on pulaa. Jani Termosen näkökulmasta he ovat henkilöitä, jotka ovat riittävän oma-aloitteisia ja monitaitoisia, koska pienessä yrityksessä jokaisen henkilön toimenkuva on aina laajempi.

– Voidaan jopa puhua palvelutuotannosta, koska teemme asioita laidasta laitaan. Meillä on töissä ahkera ja hyvä jengi, joka ajattelee huomiseenkin. Toivottavasti eivät kärsi ylenpalttisesta tarkkuudestani.

Termosen mukaan rekrytointi ja se, pysyvätkö hyvät tekijät palkkalistoilla, on aina tie tuntemattomaan.

– Hyvien tyyppien pitäminen on toki myös oman alamme haasteita, sillä työmaat ovat projektiluontoisia. Yksi rivitalohanke työllistää muutamasta kuukaudesta yhteen vuoteen.

Rakennusalan suhdanteet heilahtelevat varsin voimakkaasti sykleittäin. Tällä hetkellä mennään korkeasuhdanteessa. Hintojen ylikuumetessa markkinoilla kasvu saattaa saavuttaa huippunsa jossain vaiheessa.

– Täytyy yrittää elää ja jatkaa pörssikurssien poukkoilujen tahdissa. Jos laajentumista haluaisin suunnitella, tarvittaisiin erityisesti työnjohtotaitoista henkilökuntaa, ”kymppejä”. Nykyisen kokoinen porukka on vielä omalla mukavuusalueella ja itse hallittavissa.

Yksityisasiakkaille rakentaminen on Termoselle mielekästä, mutta hän painottaa edelleen laatuajattelua. Oma talo tai mökki on elämän suurimpia hankintoja, ja siinä on usein paljon tunnetta mukana. "Jouluksi kotiin" tuottaa syksyn ajankohtaisimman työpaineen.

– Jos asiakkaanani on toinen yrittäjä, asioita on helpompi käsitellä numeroiden näkökulmasta, sanoo Termonen ja kertoo nauttivansa yrittäjyydestään, vaikka toteaakin yrittäjällä olevan todistelutaakka joka suuntaan – niin asiakkaille, verottajalle kuin muillekin sidosryhmille.

– Valvonta on hyvä asia, mutta viiden virkahenkilön innostunut puuttuminen pieneen inhimilliseen virheeseen tulee yhteiskunnalle moninkertaisesti kalliimmaksi kuin se vahingossa väärin merkattu veronumero työntekijän henkilökortissa, vihjaa Termonen kokemuksistaan.

Vuoden yrittäjä 2021, Hauho

Terak Oy

Perustettu: 2007

Kotipaikka: Hämeenlinna, Hauho

Toimiala: 41200 Asuin- ja muiden rakennusten rakentaminen

Yrittäjä: Jani Termonen

Liikevaihto: 302 000 € (2020)

Henkilökuntaa: 3

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut