Vieraskynä ”Yrittäjän vastuu”

Olen koko ikäni ollut yrittäjä monenlaisissa hankkeissa jo 1970-luvulta alkaen. Näiden vuosien aikana byrokratia on lisääntynyt todella paljon ja samoin siitä aiheutuvat kulut. Ei riitä, että yrittäjä ja yritys maksaa veronsa, vaan näitä ”piiloveroja” on siunaantunut kuin sieniä sateella.

AIEMMIN useat luvat ja tarkastukset olivat maksuttomia, ja ne kustannettiin yrityselämän verotuotoista. Maksettiinpa aikoinaan jopa liikevaihtoveron kantopalkkiota yrityksille. Nyt näitä lupa- ja tarkastusmaksuja kerätään lähes kaikesta toiminnasta. Kun pää on saatu auki, niin näitä maksuja korotellaan ihan automaattisesti. Tästä byrokratiasta aiheutuu lisäksi huomattavia kuluja yrittäjille ja yrityksille, kun myös erilaiset raportointivelvoitteet työllistävät.

USEILLA viranomaisilla ja hallinnon aloilla on myös vahva usko siihen, että yrittäjät ja yritykset ottavat selvää kaikesta ainakin omaa toimialaa koskevista säännöistä ja määräyksistä. Tätä kutsutaan yrittäjän tiedonottovelvollisuudeksi. Ikävä kyllä on edelleen hallinnonaloja, joissa neuvonta on toissijaisessa asemassa, ja se korvataan kaiken maailman nettitiedottamisella. Mutta mikä on kohtuullista tiedonottovelvollisuutta verrattuna viranomaisten tiedottamiseen?

Istun kirjoittamassa tätä Luxemburgissa ja olen menossa kuulemaan EU-tuomioistuimen kantaa Suomen verottajan tulkintaan EU:n pienpanimodirektiivin tulkinnasta. Verottajan mielestä minun olisi tullut tietää, etten voi olla kahdessa pienpanimossa vastuunalaisessa asemassa, vaikka ko. direktiivi sen sallisi. Näin verottaja on lähtenyt rankaisemaan yrityksiä, vieläpä takautuvasti vuosilta 2013–2018, joissa olen ollut mukana. Kohdallani puhutaan summista, jotka lähentelevät jo miljoonaa euroa. Perusteluina käytetään nimenomaan sitä, että minun olisi tullut tietää tämäkin asia, vaikka se on ristiriidassa kyseisen direktiivin kanssa.

JOSSAKIN pitäisi mennä myös luottamuksensuoja viranomaisten päätöksissä, varsinkin kun tästä asiasta verottaja on antanut ohjeet vasta 2019. Korkein hallinto-oikeus lopulta päättää, onko asia kuten verottaja on päätöksiään tehnyt, vai ovatko verot keränneet yritykset toimineet oikein. Koen kuitenkin kohtuuttomaksi, että asiaa täytyy käydä selvittämässä aina EU-tuomioistuinta myöten. Tämäkö on sitä yrittäjän tiedonottovastuuta tulevaisuudessa?

Kirjoittaja on KTM ja sahtiyrittäjä Lammilta.

Ikävä kyllä on edelleen hallinnonaloja, joissa neuvonta on toissijaisessa asemassa, ja se korvataan kaiken maailman nettitiedottamisella.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut