Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden yrittäjä 2021 | Tippavaaran maatalouspalvelussa muuntaudutaan moneksi ja viljellään luottamusta

Hämeen yrittäjien tiedotteessa kerrotaan, että Lammin vuoden yrittäjiksi on valittu Tippavaaran Maatalouspalvelu Oy. Yrityksen omistajille palkinto luovutetaan ja julkistetaan Lammin yrittäjäjuhlassa Lieson Country Safarilla lauantaina 30.10.

Kimmo Matoniemi, Marko Mikkola ja Jukka Mäkinen ostivat vuonna 2007 osuuskaupan viljakuivaamon omiin tarpeisiin. Sana alkoi kiertää ja asiakaskunta laajentua. Melko nopeasti Tippavaaran Maatalouspalvelu Oy laajensi viljanvälitykseen ja myöhemmin maataloustarvikkeiden kauppaan.

– Isännät kyselivät alkuvaiheissa, koska tänne voi tulla kippaamaan, kun olivat tottuneet käymään osuuskaupan kuivurilla, muistelee omistajakolmikosta Marko Mikkola.

Jahkolan yritysalueelle on vuosien saatossa kasvanut monipuolinen maatalouskauppa, josta niin maatalousyrittäjät kuin kuluttajatkin voivat hakea tarvikkeita viljelyyn, metsänhoitoon, puutarhaan ja eläinharrastuksiin. Ensimmäinen työntekijä palkattiin vuonna 2011. Vuonna 2014 avattiin myymälä vuokratiloihin ja 2016 rakennettiin oma varastohalli.

–  Jäimme Lammin ainoaksi maatalouskaupaksi vuonna 2013, joten siltäkin osin pyrimme palvelemaan asiakkaita lähellä ja vastaamaan eri tuotteiden ja palvelujen kysyntään, täsmentää toinen osakas ja toimitusjohtaja Kimmo Matoniemi.

Yrityksen tuotevalikoimaa on muovannut asiakkaiden kysyntä. Tarjontaan on lisätty esimerkiksi maatalouden tuotantotarvikkeiden ohella työvaatteita, voiteluaineita, ajoneuvokemikaaleja ja muita tarvikkeita.

Asiakkaiden saattaa aluksi olla vaikeaa löytää meidät, mutta kun huomataan, mitä kaikkea meiltä löytyy, sen jälkeen asiat sujuvat.

Marko Mikkola

– Vastataksemme kysyntään pyritään pitämään tuotteita monipuolisesti varastossa. Lannoitteet ja polttoaineet välitetään pääasiallisesti toimitusmyyntinä suoraan tiloille, kuvailee kolmas osakas ja hallituksen puheenjohtaja Jukka Mäkinen.

Tärkeimmäksi arvokseen kolmikko kertoo Hämeen yrittäjien tiedotteessa luottamuksen. Tunnettuuden lisääminen on myös tärkeää vähän syrjäisemmän sijainnin vuoksi. Maatalousasiakkaiden kanssa on käyty asiakasretkillä, missä yhdessä viihtymisen ohella on tutustuttu myös ammatillisesti johonkin kohteeseen tavarantoimittajilla tai tuotantolaitoksissa. Tämän lisäksi myymälän kevät- ja syysmarkkinat ovat auttaneet asiakkaita löytämään Tippavaaran palvelut.

– Asiakkaiden saattaa aluksi olla vaikeaa löytää meidät, mutta kun huomataan, mitä kaikkea meiltä löytyy, sen jälkeen asiat sujuvat, kertoo Mikkola.

– Tunnettuuden lisääminen on meille suuri haaste, koska emme sijaitse ihan liikekeskustassa, toteaa Matoniemi.

Jo alkuvuosista on saavutettu luottamus rahoittajiin ja tavarantoimittajiin. Rahoituskuvioista ja maksuajoista on helpompi sopia, kun toiminnan jatkuvuus ja laajeneminen on tunnustettu.

– Samaa luottamusta viljelemme myös pitkäaikaisten omien asiakkaidemme suuntaan, toteaa Mäkinen.

Tarvikkeiden ja raaka-aineiden voimakas hinnan nousu huolettaa yrittäjiä. Tippavaaran myymälä pyrkii pitämään hintatason kilpailukykyisenä.

– Kevyt yritysrakenne tuo joustavuutta ja toisaalta meillä on kasvot vakiintuneiden asiakkaiden silmissä. Katteet ovat matalia, mutta pyrimme mahdollisimman hyvään volyymiin ja olemme pystyneet olemaan kokonaisedullinen hinnoittelun, palvelun sekä nopeiden toimitusten yhdistelmänä, sanoo Kimmo Matoniemi.

Viljan varmuusvarastoja on Suomessa ajettu alas viime vuosina. Viime vuosina on ollut epäonnisia satoja ja viljaa menisi enemmän kaupaksi kuin sitä on siiloissa.

– Satopuolella ollaan samassa veneessä viljelijöiden kanssa. Tämä kesä ei ollut sadollisesti häävi, vaikka hinta on hyvällä tasolla. Ei se paljoa lämmitä, jos ei ole riittävästi myytävää, tuskailee Mikkola.

– Tuotantopanosten hinnan noususta voi koitua useamman kymppitonnin lisälasku maatalousyrittäjälle. On hankala yhtälö saada tuottajahinnoilla nämä katettua, lisää Matoniemi.

Kimmo Matoniemi suosittelee kokemuksesta, että yrittäjän on tarvittaessa pystyttävä pyytämään apua. Asiat voi järjestää ostopalvelunakin, mutta yrittäjä vastaa itse, onko kaikki ilmoitukset ja anomukset tehty oikein sekä ajoissa.

– Virkakoneisto ei välttämättä aina neuvo, vaan ottaa vastaan ja käsittelee asiakirjoja. En silti usko, että kukaan meistä kokee ylitsepääsemättömiä ongelmia yrittämisessä, kun on kimpassa tähän kasvettu, toteavat osakkaat yhteistuumin.

Lähde: Hämeen yrittäjien tiedote