Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Hämeen koululaisnumero on julkaistu - lue täältä digilehti veloituksetta!

Vieraskynä Kuuluuko? Näkyykö?

Moni urheilumuoto kamppailee nykyisin olemassa olostaan melko laajassa lajikentässä. Monien lajien harrastajamäärät ovat pudonneet sekä niiden taloudelliset edellytykset ovat monin paikoin olleet todella vaakalaudalla.

Lajin kuin lajin arvoa määrittää hyvin pitkälti sen saavutettavuus sekä sen näkyvyys ja kuuluvuus eri medioissa. Ei tarvitse olla kummoinen Einstein arvatakseen sitä, että lajien ympärillä pyörivä taloudellinen tuki on vahvasti riippuvainen niiden näkyvyydestä ja kuuluvuudesta eri medioissa. Mitä suurempi laji sen kalliimmat tv-oikeudet tai vastavuoroisesti, jos haluat näkyä, maksa tuotannoista itse. Tämä kahtiajako on melko karu.

Itse olen saanut seurata tätä kujanjuoksua sen molemmissa päissä. Kuinka rahalla saa ja junalla pääsee, tai jos omarahoitusta ei ole mahdollista saada, jää näkyvyys todella kapeaksi. Voi kunpa löytyisi se viisasten kivi, jonka avulla voisimme aistia monien upeiden suoritusten näkemisestä, kokemisesta ja kuulemisesta, mahdollisimman monipuolisesti.

Yle, MTV3, Ruutu, Viaplay, ISTV, C More, Telia TV, Eurosport, Solidsport, LIV, Alfa TV, TLC, Kuutonen, tätä listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Kun kanavakenttä on jo melkoinen kokonaisuus, voi vain kuvitella, millaisen sopan me saamme eteemme, etsiessämme sitä oikeaa alustaa, josta suosikki tapahtumaamme juuri tällä hetkellä voi seurata.

Ja kun soppaan laitetaan mausteeksi maksullisuus vs vapaat kanavat, saamme olla todella ajanhermolla toimivia kuluttajia. Yhtä sieltä, toista täältä ja kolmatta sen kolmannesta tuutista.

Mutta tuo tämä kaikki hyvääkin. Laajentuneet mahdollisuudet ovat antaneet tilaa pienemmille lajeille näkyä ja kuulua, sillä alustoja on todella paljon. Kevyemmät streemauspalvelut toimivat ponnahduslautana eteenpäin laji-Niilojen tiedosta, hiljalleen laajempaan tietoisuuteen.

Itse olen saanut seurata tätä kujanjuoksua sen molemmissa päissä. Kuinka rahalla saa ja junalla pääsee, tai jos omarahoitusta ei ole mahdollista saada, jää näkyvyys todella kapeaksi.

Kun laji näkyy ja kuuluu, silloin laji myös elää. Kun laji tai kulttuuri elää, se myös kiinnostaa ja näin olleen myös mahdollistaa paljon enemmän. Taitoa ja osaamista on paljon ja kaikilla lajeilla on oma vankka kannattajakuntansa, sitä kannattaa vaalia.

Kirjoittaja on lammilainen yrittäjä.