Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona | Päijät-Hämeessä joudutaan siirtämään leikkauksia

Keskussairaalan kuormitus on noussut poikkeuksellisen korkeaksi.

Päijät-Soten alueella on meneillään koronaepidemian vaikein jakso, ja keskussairaalan kuormitus on noussut poikkeuksellisen korkeaksi, kerrotaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa. Sairaalassa on nyt yhden osastollisen verran koronapotilaita. Kuormituksen ennakoidaan edelleen kasvavan seuraavien kahden viikon aikana. Päijät-Sotessa on noin sata työntekijää kiinni koronatyössä, ja viimeksi tällä viikolla jouduttiin siirtämään kymmenen hoitajaa lisää sairaalan poliklinikoilta koronapotilaita hoitamaan.

Muutosten seurauksena on viime viikon torstaina ja perjantaina jouduttu siirtämään noin 10 prosenttia suunnitelluista leikkauksista. Leikkauksia joudutaan lykkäämään myös tällä viikolla. Myös poliklinikoille sovittuja kiireettömiä kontrollikäyntejä on täytynyt siirtää myöhemmäksi.

Sairaalassa on 16 koronapotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Puolet sairaalahoidossa olevista on rokottamattomia. Sairaalahoitoon joutui viime viikolla 14 koronapotilasta. Sairaalahoitoon viimeisen kahden viikon aikana joutuneista kaksi kolmesta oli iältään yli 60-vuotiaita ja neljäsosa alle 40-vuotiaita.

Tartunnanlähde oli selvillä kuudella kymmenestä tapauksesta. Suurin osa tartunnoista todettiin niillä, jotka asuvat samassa taloudessa tartunnan jo saaneen kanssa. Vajaa viidennes oli peräisin ystävien ja sukulaisten tapaamisista tai yksityisistä juhlista. Ravintoloista peräisin olevien tartuntojen määrä puolittui sen jälkeen, kun rajoituksia otettiin uudelleen käyttöön. Karanteeniin asetettiin viime viikolla 499 henkilöä koronalle altistumisen vuoksi.

Epidemiaa hallitaan sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan tehokkaimmin niin, että mahdollisimman moni ottaa koronarokotuksen.

– Rokote antaa tutkimustiedon perusteella erinomaisen suojan etenkin vakavaa koronatautia vastaan.

Koronapassi tuli käyttöön koko maassa lauantaina. Passin käyttöönottaneet toimipaikat edellyttävät sisäänpääsyn yhteydessä joko todistuksen kahdesta rokotuksesta, negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta koronataudista.