Pääkirjoitus Kaiken vaivan väärti

Muutaman kerran olen kysynyt kasiluokkalaisilta koululaislehden valmistumisen jälkeen, että kuinka moni lähtisi projektiin uudelleen, jos itse saisi valita. Yksikään käsi ei nouse. Sitten kun kysyn, että kenen mielestä myös seuraavan vuoden kasien kannattaisi oma lehtensä tehdä, suurin osa nostaa oman kätensä. Perusteluna on aina sama: siinä oppii niin paljon.

56 nuorta toimittajaa Hakkalan koulusta astuu Keski-Hämeen ”palvelukseen” taas ensi viikolla, ja marraskuun viimeisellä viikolla ilmestyy tämän vuosiluokan yhdessä äidinkielen opettajiensa Jaana Hanhimäen ja Leija Kuuranhallan kanssa toteuttama paikallislehden koululaisnumero.

Myös opettajat ovat olleet samalla linjalla opetettaviensa kanssa: työtä on paljon, mutta se on niin palkitsevaa, että sen jaksaa tehdä.

Sanon nuorille toimittajillemme myös sen, että tämä numero kannattaa laittaa visusti talteen. Sinne samaan paikkaan, minne on talletettu ensimmäiset kengät, unirievut, piirustukset, todistukset ja kaikki muistojen suurimmat aarteet. Muutaman vuosikymmenen päästä heistä jokainen voi olla aidosti ylpeä siitä, mitä yhdessä on saatu aikaan. Samalla he pääsevät lukemaan paikallishistoriaa, jonka he ovat itse päässeet kirjoittamaan.

Minä odotan tämän vuoden koululaisnumeroa valtavan innostuneena. Aikaisemmat yhteistyömme hedelmät ovat olleet mielenkiintoisia, värikkäitä ja niin pidettyjä, että olen taas ylpeä jo etukäteen taitavista ja lahjakkaista nuoristamme. Samalla toivon sitä, että yhteinen lehden tekeminen kylvää siemeniä myös journalismista innostumiseen, paikallislehden merkityksen ymmärtämiseen, kotiseudun arvostamiseen ja medialukutaidon kehittymiseen.

Käytän taas tilaisuutta hyväkseni ja pyydän tukea myös Sinulta, johon nuoret toimittajat ottavat lähiviikkoina yhteyttä haastattelua pyytääkseen. Merkityksesi tässä projektissa on todella suuri. Nuoret vasta opettelevat kohtaamaan työelämän haasteita, ja esimerkiksi puhelimeen tarttuminen ja ensimmäinen yhteydenotto ovat heille paljon vaikeampia kuin meille, jotka olemme jo tapoihin ja toisiimme tottuneet. Lähde mukaan, kun nuoret pyytävät! Kohtele heitä kunnioittavasti, sillä tässä projektissa he kantavat nuorilla harteillaan aikuisen taitoja vaativaa vastuuta. He tekevät oikeita uutisia ihan oikeaan sanomalehteen, ja onnistuneet kohtaamiset antavat heille paljon voimaa ja innostusta selviytyä vaativasta tehtävästään. Tällä kohtaamisella rakennat vahvaa siltaa sen nuoren aikuisuuteen, joka kanssasi jutuntekoon ryhtyy. Ehkäpä edessäsi on jopa tuleva asiakkaasi tai työtoverisi?

Tällä kohtaamisella rakennat vahvaa siltaa sen nuoren aikuisuuteen, joka kanssasi jutuntekoon ryhtyy.

Työ käynnistyy juttuaiheiden ideoinnilla ensi viikolla. Halutessasi ehdit vielä antaa hyviä juttuvinkkejäkin. Mistä juuri Sinä haluaisit lukea tämän vuotisesta Keski-Hämeen koululaisnumerosta?

Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut