Pääkirjoitus Syrjäytettynä haisevalla syrjäseudulla?

Pakko aloittaa hyvillä uutisilla, vaikka kielen päällä kiehuu myös kiukku. Lue parempi mieli itsellesi sivulta viisi: Salmisen Leila päätti myydä Mommilantieltä omistamansa kiinteistön Hämeenlinnan kaupungille, ja ostaja kertoo hankkineensa sen toria varten. Tärkeimpänä motiivina ei tainnut kummallakaan kaupan osapuolella olla raha vaan se, miten kauppa vaikuttaa Lammin tulevaisuuteen. Arvostan.

Tällaisilla päätöksillä vahvistetaan maaseutupitäjien elämisen mahdollisuuksia, rakennetaan toivoa ja luodaan uusia edellytyksiä yhteisille onnistumisille.

Sitä sen sijaan en arvostanut ollenkaan, kun huomasin, että yhteinen yleisradiomme on ottanut yhdelle osastoistaan otsikoksi sanan Syrjäseutu. Voiko koko kansan rahoittama ja tasa-arvolakien tiukasti säätelemä valtion viestintäkanava pahemmin väheksyä maaseudun asukkaita? Miksi käytetään syrjäyttävää, syrjivää, ja syrjään työntävää sanaa? Ihmisiä mekin olemme, arvokkaita.

Toki meillä asuttaan osoitteiden mukaan vaikka missä syrjäntauksissa, mutta vanha tienimistö on eri asia kuin arvottaa ihmisiä julkisesti muita huonommiksi asuinpaikkansa perusteella. On olemassa ihan lakejakin, jotka sellaisen syrjinnän kieltävät.

Ministeri ehdottaa, että harvaan asutuille seuduille muuttavat asiantuntijat, kuten lääkärit tai opettajat, saisivat omat opintolainansa anteeksi osittain tai kokonaan. Me täällä maalla asuvat tiedämme hyvin, miten vaikeaa tänne on ollut saada osaajia esimerkiksi hoiva-alan töihin. Tarvitsemme kipeästi uusia veto- ja pitovoimatekijöitä. Mitä tekee yleisradio? Otsikoi, että aluepolitiikka haiskahtaa.

Viesti siis kaikille suomalaisille on se, että maaseudun tukeminen haisee pahalta.

Hämeenlinnan halu kehittää pitäjien elinvoimaa ei aina näy yhtä selvästi kuin tässä Lammin toriasiassa. Onneksi näkyy siinä. Kiitos.

Lannan levittäminen pelloille toki aiheuttaa hajuhaittoja ja huonosti tehtynä myös ympäristöhaittoja. Se, että yleisradio leimaa otsikollaan maaseudun tukemisen haisevaksi, on tällä, otsikon arvon hyvin tuntevalla viestinnän tasolla, maaseudun asukkaita avoimesti halveksiva arvovalinta. Sellaiseen ei koko kansan rahoittamalla viestintäkanavalla ole edes juridista oikeutta, moraalista nyt puhumattakaan.

Palataan silti sinne parempiin uutisiin. Kotiseuturakkaus on voima, jota ei pidä aliarvioida. Sillä saadaan pienemmissäkin kylissä isoja, arvokkaita asioita aikaan.

Hämeenlinnan halu kehittää pitäjien elinvoimaa ei aina näy yhtä selvästi kuin tässä Lammin toriasiassa. Onneksi näkyy siinä. Kiitos.

Me tiedämme hyvin, että kantakaupungista on pitäjään ihan yhtä pitkä matka kuin pitäjästä kantakaupunkiin. En näe mitään syytä, miksi sen kulkemista voitaisiin vaatia vain pitäjässä asuvilta, kun puhutaan yhteisillä verovaroilla tuotetuista palveluista. Nekin ovat lakisääteisesti kaikille samat, asuinpaikasta riippumatta.

Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut