Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Hämeen vaalikone on auki. Löydä oma ehdokkaasi.

Vieraskynä Mihin meidät on koulutettu

*Koukista ja ojenna polvia vuoronperään*

Viime kuukaudet on puhuttu paljon, kuinka kovilla mennään työelämässä. Kiire, on se sitten itse tehtyä tai todellista, sekä muun muassa työn keskeytykset, stressi ja muu sählääminen kuormittavat meidän jokaisen työpäivää. Työaikaa menee erilaisiin kirjaamisiin ja selvityksiin yhä enemmän. Yksinkertaisista asioista on vain tehty monimutkaisia ja liian vaikeita. Ja tämä jos mikä kuormittaa jokaista.

Millä kuormitusta sitten voisi helpottaa? Se jo tiedetään, että eri työyksiköissä päivät vaihtelevat suuresti. Välillä keritään hetki hengähtämään, mutta sitten on taas päiviä jolloin tilanne on aivan toisin. Kuormitusta tulisi jakaa osaamisen kautta sekä niin, että osaajat olisivat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan. Tällä hetkellä esimerkiksi työvuorosuunnittelu on aika jäykkää. On tietyt aamu-, ilta- ja yövuorot, joiden mukaan pitkälti mennään. Asiakkaat kuitenkin liikkuvat miten sattuu vuorokauden aikana. On päiviä, jolloin asiakkaita on paljon tai vähän sekä heidän tarpeensa vaihtelevia.

*Nosta hartioita ylös sekä laske alas hitaasti*

Pitäisikö tulevaisuudessa pyrkiä enemmän puhumaan asiakaslähtöisestä suunnittelusta? Jokaisessa yksikössä työvuorolistat tehtäisiin niin, että omat asiakkaat saisivat parhaan palvelun, ja samalla henkilöstön kuormittavuus vähenisi sekä jaksaminen työssä lisääntyisi.

Kilpailu osaajista kiristyy. Se tarkoittaa eri organisaatioille sitä, että niiden on viimeistään nyt ryhdyttävä kiinnittämään huomiota siihen, millaisia työnantajia ne ovat. Pelkkä palkka ei enää välttämättä ratkaise, vaan esimerkiksi henkilöstöön satsaaminen sekä organisaation kulttuuri vaikuttavat päätökseen. Työntekijä on kiinnostunut siitä, miten työpaikalla edistetään hyvinvointia ja huolehditaan muun muassa hänen osaamisestaan ja sen kehittämisestä.

Hyvässä organisaatiossa työntekijällä on oikeus hyvään johtamiseen ja esimiestyöhön. Käytännössä se menee niin, että kohtelu on molemmin puolin arvostavaa ja sen tulisi myös näkyä työntekijöiden välisissä suhteissa. Arki on arvokasta meille jokaiselle.

*Hengitä syvään ja rauhallisesti kaksi kertaa*

Kirjoittaja on terveysalan yrittäjä Lammilta.