Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona | Kokoontumisrajoitukset päättyvät, hygieniavaatimukset pysyvät

Epidemiatilanne on helpottanut rokotuskattavuuden nousun myötä koko maassa, eivätkä kokoontumisrajoitukset ole välttämättömiä enää millään alueella Suomessa. Viimeiset kokoontumisrajoitukset ovat päättyneet eilen 30.9.2021 ja kiihtymisvaiheessa olevien alueiden ravintolarajoitukset tänään 1.10.2021.

Tilojen käyttöä koskevat lain yleiset hygieniavaatimukset ovat kuitenkin edelleen voimassa koko Suomessa tartuntatautilain pykälän 58 c mukaisesti:

• asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen

• asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytäntöjä koskevat toimintaohjeet

• tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan

• asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi kuin se on mahdollista toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Lain hygieniavaatimukset ovat voimassa ilman erillisiä viranomaispäätöksiä koko Suomessa erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa, kuten kaupoissa, kauppakeskuksissa, liikuntatiloissa, museoissa, teattereissa ja kirjastoissa. Tällä hetkellä vaatimukset ovat voimassa vuoden 2021 loppuun asti.  

Ravintoloissa on koko Suomessa noudatettava vastaavia hygieniavaatimuksia kuin muissa asiakastiloissa. Valtioneuvosto päättää ravintoloiden maakuntakohtaisista rajoituksista aukiolo- ja anniskeluaikoihin ja asiakasmääriin sekä istumapaikkavelvoitteesta. Kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa rajoitukset päättyvät tänään 1.10.2021.

Kanta-Hämeen maakuntaryhmän puheenjohtaja, KHSHP:n johtajaylilääkäri sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen muistuttaa, että näin nopea luopuminen rajoituksista tuo mukanaan myös uusia tartuntoja.

– Jos aikoo itsensä suojata rokotteilla, niin nyt on korkea aika se tehdä.

Uusi hybridistrategia lähtee siitä, että jatkossa yhteiskunnan toimintoja ei lähtökohtaisesti rajoiteta. THL on listannut tapahtumat merkittävän, kohtalaisen ja matalan riskin ryhmiin. Matalan riskin tilaisuuksiin ei kohdisteta lainkaan rajoitustoimenpiteitä. Jos rajoitustoimenpiteet ovat epidemian yltymisen johdosta välttämättömiä, kohtalaisen ja suuren riskin omaavia tilaisuuksia rajoitetaan paikallisin toimin.

– Tällä hetkellä maakuntaryhmä ei näe tarvetta erityisten rajoitusten asettamiselle suuren tai kohtalaisen riskin tilaisuuksille, mutta ei voida poissulkea sitä mahdollisuutta, jos epidemiatilanne jälleen kääntyy heikommaksi, Sally Leskinen sanoo.

Päijät-Hämeessä koronavirusepidemiatilanne onkin heikentynyt Lahden alueella nopeasti, ja Lahti on siirtynyt epidemian leviämisvaiheeseen. Muu Päijät-Soten alue on kiihtymisvaiheessa.

Päijät-Sote tiedottaa, että koronatapausten määrän nousuun voidaan tehokkaasti vaikuttaa vähentämällä lähikontakteja.

– Lieväoireisena on tärkeää pysytellä kotona eikä tavata ystäviä tai käydä töissä. Jatkotartuntojen määrä voi kasvaa hallitsemattomasti, jos tätä ohjetta ei yleisesti noudateta. Kahdesti rokotettujenkin olisi ehdottoman tärkeää malttaa pysytellä lieväoireisena kotona ja ottaa tarvittaessa sairauslomaa töistä, Päijät-Sote muistuttaa tiedotteessaan.

Etätyösuositus päättyy koko maassa. 15.10.2021. Maskinkäyttösuositus jatkuu julkisessa liikenteessä ja ruuhkaisissa sisätiloissa sekä rokottamattomilla. Työpaikkoja koskevia suosituksia antaa erikseen Työterveyslaitos. Koulujen osalta odotetaan opetus- ja kulttuuriministeriön linjausta.