Vieraskynä Niin maailma muuttuu Eskoseni

Otsikko on tunnettu lausahdus Aleksis Kiven näytelmästä Nummisuutarit. Sillä ei ole mitään tekemistä hyvän naapurini Eskon kanssa. Mutta se sopii hyvin ajan kuvaan.

Kukaan ei tiedä varmaksi mistä korona lähti. Eikä sitä kukaan varmaan kylään kutsunut. Mutta kyllä se aika moniin juhliin vaikutti. Ja seuraukset näkyvät pitkään. Tietotekniikka on mahdollistanut etätyön tekemisen jo kauan. Entisessä työpaikassani Kuntaliitossa suositus oli, että yhden päivän viikossa sai tehdä etänä. Erikseen sopimalla kaksikin päivää onnistui. Asiantuntijatöissä se oli mahdollista, kaikissa töissä ei se onnistu. Nyt on ajatusmalli muuttunut.

Työn tekemisen murros ja paikan merkityksettömyys muuttaa asioita monella tapaa. Sähköposteihin voi vastata ihan mistä vaan, tarjouksia voi lähettää kaikista maailman kolkista ja maailma on aiempaa pienempi.

Mitä edellä kuvattu tarkoittaa työn tekemiselle? Se tarkoittaa sitä, että asiakkaat eivät välitä, mistä heidän yhteydenottoihinsa vastataan. Pääasia, että vastataan. Ei ole väliä tuleeko vastaus ns. toimistoaikaan vai joskus muulloin. Pääasia, että vastaus tulee ja mahdollisimman nopeasti.

Kaikki edellä kuvattu tarkoittaa sitä, että työn tekemisen kuva muuttuu. Kukaan ei kysy missä sinä olet. Olennaisinta on se, että vastaus tulee.

Mitä se sitten tarkoittaa Hämeenlinnalle? Oikein hoidettuna se antaa huikeita mahdollisuuksia. Voit tehdä työtä missä vain, ihan missä itse haluat. Asiakkaalle sillä ei ole väliä. Asiakas haluaa vain hinnan tai palvelun sisällön. Kun töitä tehdään paikkaan sitomatta, niin meidän mahdollisuutemme kasvavat. Annetaan ihmisille itselle päätösvalta siitä, missä töitä tekevät. Luovuutta voi lisätä järvimaisema aamukahvi kädessä.

Asiakkaat eivät välitä, mistä heidän yhteydenottoihinsa vastataan. Pääasia, että vastataan.

Hämeenlinnan uusi valtuusto on aloittanut kaupungin strategian päivittämisen. Siinä kannattaa huomioida maailman muuttuminen. Tai muuten Esko loukkaantuu...

Kirjoittaja on Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut