Päivän sana Jotakin väliaikaista, jotakin ikuista

Tänään vietetään juutalaisuudessa juhlaa nimeltä sukkot eli lehtimajanjuhla. Sen taustalla on 3400 vuoden takainen israelilaisten autiomaavaellus Egyptistä Luvattuun maahan. Kansa oli juuri vapautunut Mooseksen johdolla vuosisatojen orjuudesta Egyptissä. Juhlaa on vietetty juutalaisuudessa vuosituhansia, olosuhteiden sallimissa rajoissa.

Juutalaisten nykyisessä juhlakalenterissa lehtimajanjuhlaa edeltää kymmenen päivän juhlakausi. Se alkaa pasuunansoiton päivästä, joka on samalla juutalainen uusi vuosi. Sitä seuraa jom kippur, suuri sovintopäivä, joka on suurin vuosittainen juhlapäivä Israelissa.

Useimmat juutalaiset juhlat nousevat Raamatusta. Siksi niillä on merkittävä sanoma, ei ainoastaan juutalaisille, vaan myös kristikunnalle ja koko maailmalle. Niiden tärkein viesti on sanoma messiaasta, Jeesuksesta, ja hänen tulevasta kuningaskunnastaan. Se sanoma on aina ajankohtainen. Lehtimajanjuhla viestittää vapautta synnin orjuudesta. Se myös muistuttaa tämän elämän ja nykyisen aikakauden tilapäisyydestä. Lisäksi se vakuuttaa Jumalan huolenpitoa häneen turvaaville ja julistaa lupausta tulevasta, paremmasta aikakaudesta. Uusi testamentti avaa kaikkien Vanhan testamentin esikuvien merkitystä Messiaan näkökulmasta. Se kertoo esikuvien, tapahtumien ja profetioiden täyttymyksestä.

Vahvimmin Raamatun luotettavuuden puolesta kertoo kansallisen Israelin uusi syntyminen. Raamattu puhuu siitä, mutta vain harva on uskonut siihen vuosituhansien kuluessa. Sen sijaan juutalaisia on vainottu, karkotettu ja tuhottu. Israelin itsenäistymisestä alkaen moni on vastustanut sitä. Tosiasiat Israelista ja juutalaisuudesta ovat jääneet taka-alalle. Israel näyttää olevan maailman omatunto, joka häiritsee pelkällä olemassaolollaan. Se muistuttaa Jumalasta, joka kutsuu jokaista ihmistä.

Israelin kautta maailma on saanut kaiken, mikä on todella arvokasta. Arvokkain asia on syntien sovittaja, Jeesus Kristus. Israelin kautta olemme myös saaneet Raamatun. Se kertoo, että elämämme täällä on tilapäistä, kuin autiomaavaellusta. Se kertoo myös, että Jeesuksen luo tuleville on tiedossa Luvattu maa, joka on varma ja ikuinen.

Kirjoittaja on Lammin vapaaseurakunnan pastori

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut