Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seniorit järjestivät keilakilpailut

Keilaaminen on suuressa suosiossa Lammin kansallisten senioreiden joukossa, ja tänä vuonna lammilaiset isännöivät valtakunnallisia kilpailuja.

Lammin seudun kansalliset seniorit ry:n jäsenistössä on paljon innokkaita keilaajia. Säännöllisesti keilaamassa käy liki neljäkymmentä lammilaista senioria, ja viime vuosina jäsenistön joukossa on saavutettu merkittäviä sijoja valtakunnallisissa kilpailuissa. Elokuun viimeisenä viikonloppuna kilpailtiin Hämeenlinnan keilahallissa Kansallisen senioriliiton valtakunnallisessa keilakilpailussa, jonka järjestäjinä toimivat Lammin kansalliset seniorit. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Hämeenlinnan kansallisten senioreiden sekä Hämeenlinnan keilahallin kanssa.

Ajatus vuosittaisen kilpailun järjestämisestä virisi Lammilla alustavasti vuonna 2018. Hämeenlinnan kansallisten senioreiden kanssa asiasta oli alustavasti keskusteltu, sillä he toimivat järjestäjinä vuonna 2017. Järjestelyvastuuhakemus jätettiin Kansallisen Senioriliitto ry:n hallitukselle 4.7.2019.

– Keväällä tuli yllättäen tieto, että saamme kilpailut järjestettäväksi. Viime vuonna kilpailujen piti olla Rovaniemellä, mutta koronaepidemian vuoksi ne peruuntuivat. Oletimme, että ne olisivat siellä tänä vuonna, mutta toisin kävi. Tämän vuoden järjestämisvastuusta tuli tieto kreivin aikaan huhtikuussa, ja ryhdyimme ripeästi toimeen, kertoo kilpailun sihteerinä toiminut Marjatta Kartano, joka kaksipäiväisten kilpailujen viimeisten sarjojen aikaan arveli järjestelyjen sujuneen hyvin.

Mukana oli yhteensä 14 senioriyhdistystä eri puolilta Suomea ja kilpailijoita yhteensä 67 neljässä eri sarjassa: Naiset alle 71 vuotta, naiset yli 77 vuotta, miehet yli 75 vuotta ja miehet alle 75 vuotta. Lisäksi kisattiin pari- ja joukkuemestaruudesta.

Lähdemme Hämeenlinnaan Lammilta kimppakyydeillä, ja keilaamisen jälkeen juodaan aina kahvit ja keskustellaan, miten on mennyt.

Marjatta Kartano

Lammin seniorikeilaajat ovat Lammin keilan jäseniä ja harjoittelevat kerran viikossa Hämeenlinnan keilahallissa.

– Keilaajia on niin paljon, että meidät on jaettu kahteen ryhmään, kun emme muuten mahdu radoille. Lähdemme Hämeenlinnaan Lammilta kimppakyydeillä, ja keilaamisen jälkeen juodaan aina kahvit ja keskustellaan, miten on mennyt. Kuukausittain meillä on kilpailu Lahden keilahallissa, sinne mahdumme keilaamaan kaikki kerralla, Marjatta Kartano kertoo.

Keilaus on sosiaalinen tapahtuma. Niin harjoituksissa kuin kilpailussakin tulee hiki. Peruskunto on tärkeä.

Marjatta Kartano osallistui itsekin kilpailuun. Hän aloitti keilaamisen eläkkeelle jäätyään vuonna 2015. Kartanon ja hänen puolisonsa houkutteli aikoinaan mukaan Mauno Munne, joka on vuonna 1938 syntyneenä Lammin keilaajista toiseksi iäkkäin.

– Aloitin keilaamisen nuorena poikana, 75-vuotiaana, Munne nauraa keilaradan takana.

– 300 pinnaa sarjaa kohden on tavoite, mutta vielä ei ole tullut.

Keilaaja käyttää ensimmäisessä heitossa kaatopalloa, jolla pyritään osumaan keilapatteristoon niin, että syntyy kaato eli kaikki keilat kaatuvat. Paikkopalloa käytetään jäljelle jääneiden keilojen kaatamiseen. Useimmilla kisaajilla on omat keilapallot sekä kengät. Niillä on merkitystä onnistumisen kannalta, lisäksi suoritukseen vaikuttaa muun muassa se, miten hyvin keilaaja osaa hyödyntää radan öljyprofiilia.

Lammin seudun kansallisten senioreiden puheenjohtaja Ulla Kartano on keilannut kahdeksan vuotta.

– Kyllähän sitä aina haluaa pärjätä. En ole juuri kilpaillut, joten tavoitteena on, etten olisi viimeinen, hän sanoo kilpailun tavoitteista.

Ennen kaikkea keilaaminen on kuitenkin yhteisöllinen ja mukava harrastus, jota on mukava harjoitella hyvässä porukassa. Sen verran tosissaan kilpailut kuitenkin otetaan, että moni varaa ennen kilpailuja ylimääräisiä harjoitteluvuoroja.

Keilaajien syyskausi käynnistyy jälleen syyskuun alussa.

Lammilaisista parhaiten henkilökohtaisessa kilpailussa menestyi yli 75-vuotiaiden naisten sarjassa kisannut Anneli Hakala, joka sijoittui toiseksi. Alle 75-vuotiaiden naisten parimestaruuden voittivat Sirpa Kanerva ja Marjatta Kartano ja yli 75-vuotiaiden naisten parikilpailussa tulivat kakkosiksi Anja Huostila ja Anneli Hakala.

Katso video lammilaisten keilailusta