Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Pentti Hannula

28.4.1933 – 8.8.2021

Pentti Hannula menehtyi Koivikkokodissa 88-vuotiaana 8.8.2021. Hän oli ammatiltaan maanviljelijä, mutta tilanhoidon ohella hän toimi yhteiskunnallisissa tehtävissä, joista varsinkin kaksi oli hänelle tärkeitä. Nämä tehtävät olivat osuustoiminnan tukeminen ja työ kotiseudun, Lammi-Seura ry:n ja seuran museoiden hyväksi.

Pentti Hannula osallistui Lammin silloisen osuuskassan, nykyisen Lammin Osuuspankin toimintaan 1950-luvulta lähtien. Kun osuuskassan hallintoneuvosto perusti vuonna 1956 Isäntäkerhon, Pentti Hannula kuulu tähän nuorten isäntien kerhoon 23-vuotiaana ja valittiin pian tämän jälkeen pankin hallintoon vuonna 1964. Silloin hänestä tuli johtokunnan jäsen, ja vuonna 1979 hänet valittiin pankin johtokunnan puheenjohtajaksi. Tätä tehtävää hän hoiti vuoteen 1994 saakka.

Pentti Hannulan puheenjohtajakaudella koko pankin toiminta muuttui merkittävästi, kun pankki otti käyttöön tietokonepäätteet. Samaan aikaan 1980-luvulla osuuspankin tiedotustoiminta ja neuvonta lisääntyivät voimakkaasti, ja tämä merkitsi menestystä koko pankin toiminnalle.

Toinen osuustoiminnallinen yritys, jonka hallintoon Pentti Hannula osallistui, oli Lammin Osuuskauppa. Hän kuului kaupan hallintoneuvostoon vuosina 1971–2000.

Menneisyyden tallettaminen ja museotoiminta olivat Pentti Hannulalle tärkeitä aivan viimeisiin päiviin saakka.

Kotiseudun ja Lammi-Seura ry:n hyväksi Pentti Hannula teki työtä yli 40 vuoden ajan. Hän osallistui jo 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa museoneuvoja Arvo Kytölän kanssa Lammin nykyisen kotiseutumuseon esineiden kokoamiseen ja niiden kuljettamiseen museolle. Pentti Hannula oli Lammi-Seura ry:n sihteerinä vuosina 1968–1986, seuran puheenjohtajana 2000-luvulla vuoteen 2007 saakka ja johtokunnan jäsenenä vuoteen 2011 asti. Hän teki korvaamatonta työtä Lammi-Seura ry:n kaikkien museoiden hyväksi. Joka kesä hän toimi vuorollaan museoiden vapaaehtoisena esittelijänä, ja joka vuosi hän osallistui myös museoiden monenlaiseen kunnostukseen ja siivoukseen.

Hän oli mukana etsimässä tietoja Lammin suojeluskunnasta ja lotista kertovaa kirjaa varten, ja hänen ansiostaan Lammilta löytyi suurin osa Lammin Lotta-Svärd paikallisosaston arkistosta .

Kotinsa pihapiiriin, Vilkkilän Hannulaan, Pentti Hannula vaimonsa Raija Hannulan kanssa kokosi oman museonsa Hannulan tilan vanhoista esineistä.

Menneisyyden tallettaminen ja museotoiminta olivat Pentti Hannulalle tärkeitä aivan viimeisiin päiviin saakka.