Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kautosen Kaijan pihassa eivät työt lopu

Viherpiipertäjän värikäs puuhamaa kukkii ison osan vuodesta.

Kivat kesäpihat -kuvakisamme sato tuottaa taas hedelmää. Tällä kertaa on vuorossa on Kaija Kautosen piha Porraskoskella, missä kukkii aina jokin kasvi huhtikuulta syyskuulle asti, kenties jopa pitempään. Kautonen ei ole tarkkaan laskenut tonttinsa kukkien, puiden ja pensaiden määrää, mutta lajikkeiden määrä ei paljon alle sadan jää.

Keväällä nousevat ensimmäisinä narsissit, skillat ja helmihyasintit.

– Itse pidän eniten erilaisista puista ja pensaista, Kautonen kertoo.

Hän on vuosikymmenten aikana ostanut kukkia aina ulkomaita myöten. Harrastajien kesken on myös kasvien vaihtelua.

– En oikeastaan suuremmin suunnittele etukäteen, mitä istutan. Kun jokin kiinnostava kasvi tulee eteen, istutan sen ja katson, miten se lähtee kasvamaan.

Kautosen pihassa viihtyvät hedelmäpuista omena, kirsikka ja luumu. Myös mustaselja, marjatuomipihlaja eli saskatooni ja jopa viinirypäle viihtyvät pihassa. Hyötykasveja on runsaasti, muun muassa erilaisia viinimarjapensaita

En oikeastaan suuremmin suunnittele etukäteen, mitä istutan. Kun jokin kiinnostava kasvi tulee eteen, istutan sen ja katson, miten se lähtee kasvamaan.

Kaija Kautonen

Viinirypäle kasvaa ja tuottaa myös satoa lämpimässä aitan päädyssä.

– Silkkikanat tosin tuppaavat syömään alimmat rypäleet. Olen leikellyt oksien latvuksia ja lehtiä pois, jotta rypäleet olisivat kypsyneet nopeammin. Marjatuomipihlajan mustat marjat menevät yleensä lintujen suihin. En ole vielä itse päässyt niitä maistamaan.

Kenties harvinaisimmat puut ovat amerikanjalopähkinäpuu ja japaninsiipipähkinä.

– Amerikanjalopähkinäpuu on kasvanut suureksi ja se tekee vihreitä hedelmiä. En tiedä, ovatko ne vihreinä kypsiä, mutta ainakin pähkinät kasvoivat viime vuonna hyvin. Japaninsiipipähkinä teki tänä vuonna ensimmäisen kerran siemenaihion, vaikka hankin sen jo kymmenisen vuotta sitten. Siemenet ovat ikään kuin nauhassa, mitä en ole millään muulla puulla nähnyt. Kaadoimme pihasta isoja koivuja, millä saattoi olla vaikutusta muiden puiden kasvuun, Kautonen kertoo.

Vuodet eivät ole veljeksiä pihallakaan, Kautosen mukaan ei ole koskaan kahta samanlaista vuotta kasvien osalta.

– Joitakin niistä kuolee ja toisaalta istutan uusia kasveja. Kivikkokasveista minulla on maksaruohoja, muun muassa syysmaksaruohoa ja mehitähtiä. Yksi hyvä kasvi pihamaalle on punalatva, joka kukkii edelleen. Daaliat ovat puutarhaharrastajalle siitä mukavia kasveja, että niissä riittää erilaisia kukkien värisävyjä. Myös kuunliljoissa on hvvin erisävyisiä ja -kokoisia lehtiä. Pienin on hiirenkorvakuunlilja.

Hämyvuokko on itselleni uusi tuttavuus, sen kukat muistuttavat sinivuokon kukkaa, mutta ovat enemmän lilan värisiä. Piikkiaralia eli pirunkeppi tekee piikkejä runkoon ja jopa lehtiin, mistä se varmaan on saanut nimensäkin. Se on aika harvinainen pihakasvi, mutta olen nähnyt niitä ainakin Kotkan Sapokassa. Kultasade on minulla ollut muutaman vuoden, mutta se ei ole vielä kukkinut, Kautonen esittelee pihansa monipuolista lajikirjoa.

Tien varressa Kautosen pihaa koristaa vanha maitolaituri. Maitolaiturille Kautonen kerää eläinhahmoja, kasveja ja vanhoja esineitä ja vaihtaa niitä vuodenajan mukaan.

– Kesäisin maitolaiturilla kukkivat pelargonit, jotka siirrän talveksi sisälle muutamien muiden kukkasten kanssa. Laitan laiturille yleensä jotain eläimiä, joista yksi on ohikulkevien jalankulkijoiden iloksi kaakattava hanhi. Syysiltoja valaisee saukkovesiputous, jossa on led-valot ja vesi solisee. Joulun aikaan tulee havut ja valot tilalle. Pääsiäisenä laiturilla on pupuja, pajunkissoja ja kanoja.

Katso video suihkulähteestä!